Grid star
eveniment

EMIL BOC IL PUNE LA ZID PE FLORIN CITU - Furia primarilor: "Practicile nesanatoase au fost insusite rapid de Guvernul Citu"

Premierul Florin Citu a starnit furia multor primari din tara din cauza OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern.

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) condusa de liberalul Emil Boc (foto), primar al Clujului, ii reaminteste lui Citu ca prin Codul administrativ este statuata obligatia autoritatilor publice centrale de a consulta structurile asociative ale administratiei publice locale asupra oricarui proiect de act normativ care priveste in mod direct administratia publica locala, lucru care nu s-a intamplat:

"Constatam cu dezamagire ca 'practicile nesanatoase' ale guvernelor anterioare au fost insusite rapid de Guvernul Citu".

AMR precizeaza ca adoptarea unei ordonante de urgenta care modifica peste 20 de acte normative, cu impact in diverse domenii, fara respectarea minima a regulilor in domeniul transparentei si dialogului cu structurile asociative, este de natura sa traga un semnal de alarma cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, asa cum si-a asumat prin programul de guvernare.

Iata comunicatul AMR:

"Avand in vedere Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii in urmatoarea sedinta de Guvern , Asociatia Municipiilor din Romania transmite primului-ministru si ministrilor cabinetului Citu un mesaj ferm:

'Dialogul institutional nu este o optiune a unui ministru sau a unui functionar din minister , ci o obligatie legala a Guvernului Romaniei , statuata atat in Codul administrativ, cat si in Carta europeana a autonomiei locale, iar Asociatia Municipiilor din Romania nu va lasa nesanctionate, public si juridic, derapajele de la aceasta obligatie'.

Asociatia Municipiilor din Romania face urmatoarele precizari:

Prin Codul administrativ este statuata obligatia autoritatilor publice centrale de a consulta structurile asociative ale administratiei publice locale asupra oricarui proiect de act normativ care priveste in mod direct administratia publica locala. In situatiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucratoare.

Constatam cu dezamagire ca „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost insusite rapid de Guvernul Citu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transforma astfel un instrument de dialog intre doi parteneri egali (administratia centrala-administratia locala) intr-un act formal, menit sa mimeze respectarea legii, dar incalcand in fapt si litera si spiritul ei.

Adoptarea unei ordonante de urgenta care modifica peste 20 de acte normative, cu impact in diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistenta sociala, educatie, salarizare, sanatate, munca, etc, fara respectarea minima a regulilor in domeniul transparentei si dialogului cu structurile asociative , este de natura sa traga un semnal de alarma cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, asa cum si-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru si ministrilor cabinetului Citu un mesaj ferm:

'Dialogul institutional nu este o optiune a unui ministru sau a unui functionar din minister , ci o obligatie legala a Guvernului Romaniei , statuata atat in Codul administrativ, cat si in Carta europeana a autonomiei locale, iar Asociatia Municipiilor din Romania nu va lasa nesanctionate, public si juridic, derapajele de la aceasta obligatie".

Emil BOC
Presedintele AMR
Primarul Municipiului Cluj – Napoca

In numele Comitetului Director al AMR:

Constantin TOMA, Primarul Municipiului Buzau
Ion LUNGU, Primarul Municipiului Suceava
Ionut-Florin PUCHEANU, Primarul Municipiului Galati
Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iasi
Lia-Olguta VASILESCU, Primarul Municipiului Craiova
Florin Alin BIRTA, Primarul Municipiului Oradea
Ionel CIUNT, Primarul Municipiului Zalau
Tiberiu IACOB-RIDZI, Primarul Municipiului Petrosani
Viorel-Marian DRAGOMIR, Primarul Municipiului Braila
Ciprian CIUCU, Primarul Sectorul 6, Bucuresti
Dan BOBOUTANU, Primarul Municipiului Hunedoara
Calin Laurentiu BIBART, Primarul Municipiului Arad
Vasile PAVAL, Primarul Municipiului Vaslui
Marcel-Laurentiu ROMANESCU, Primarul Municipiului Targu Jiu
Daniel Cristian STAN, Primarul Municipiului Targoviste
Nicolae-Florin OANCEA, Primarul Municipiului Deva
Arpad – Andras ANTAL, Primarul Municipiului Sfantu Gheorghe
Gabor KERESKENYI , Primarul Municipiului Satu Mare
Lucian-Daniel STANCIU-VIZITEU, Primarul Municipiului Bacau
Astrid-Cora FODOR, Primarul Municipiului Sibiu
Mircia GUTAU, Primarul Municipiului Ramnicu Valcea
Alin Ioan MOLDOVEANU, Primarul Municipiului Campina
Stefan ILIE, Primarul Municipiului Tulcea
Leonard ACHIRILOAIEI, Primarul Municipiului Roman
Andrei-Liviu VOLOSEVICI,Primarul Municipiului Ploiesti
Marius Vasile SCRECIU, Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin
Cristian GENTEA, Primarul Municipiului Pitesti
Atilla KORODI, Primarul Municipiului Miercurea Ciuc
Allen COLIBAN, Primarul Municipiului Brasov
Ioan Iulian SIRBU, Primarul Municipiului Sighisoara

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani