Grid star
eveniment

GRATUITATE PENTRU TINERI – Parlamentarii vor ca cei pana in 18 ani sa nu plateasca biletul de intrare in institutiile de cultura (Document)

Proiectul de lege care prevede acces gratuit in institutiile de cultura pentru tinerii de pana in 18 ani a fost depus in Senat. Initiativa legislativa completeaza Legea muzeelor si a colectiilor publice 311/2003, introducandu-se un nou alineat care prevede ca toti copiii si tinerii cu varsta de pana la 18 ani sa poata beneficia de gratuitate la intrarea in muzee si colectiile publice de drept public, aflate in subordinea autoritatilor publice locale si centrale.

Potrivit initiatorilor, exista mai multe motive pentru care tinerii ar trebui sa aiba gratuitate in aceste institutii de cultura, iar muzeele reprezinta institutii culturale si educative care ofera oportunitati excelente pentru invatare. Accesul gratuit la muzee ar incuraja tinerii sa exploreze lumea artei, istoriei, stiintei si culturii, iar aceasta experienta poate stimula curiozitatea si invatarea continua. In plus, muzeele sunt pastratoare ale culturii si patrimoniului national si global:

Reducerea inegalitatii sociale

"Tinerii ar trebui sa aiba acces la aceste resurse pentru a intelege si aprecia mostenirea culturala a societatii lor si a altor culturi. Accesul gratuit la muzee poate ajuta la reducerea inegalitatii sociale. Tinerii din familii cu resurse financiare limitate nu ar trebui sa fie exclusi de la experiente culturale si educative importante din cauza costurilor. Muzeele pot promova integrarea sociala si diversitatea culturala. Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv si deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discutii si dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale. Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste institutii, se poate promova implicarea civica si constientizarea problemelor actual”, se arata in expunerea de motive.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani