Grid star
eveniment

PIATA MUNCII: SITUATIA CETATENILOR UCRAINENI DIN ROMANIA – Informatii de la autoritati

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) vine cu informatii despre situatia incadrarii pe piata muncii a cetatenilor ucraineni.


Astfel:

-511 de cetateni ucraineni s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii. Dintre acestia 302 sunt nou angajati pe piata muncii prin intermediul ANOFM. Meseriile cetatenilor ucraineni ocupati sunt: confectioneri cablaje auto, specialisti industria auto, confectioneri industria textila, muncitori in domeniul constructiilor, violonist, sofer, meserii din industria HORECA, reprezentanti comerciali, etc;
-213 angajatori si-au aratat disponibilitatea expresa de a incadra in munca cetateni ucraineni, declarand 3.643 locuri de munca vacante disponibile pentru aceste persoane.
Cei mai multi cetateni ucraineni refugiati inregistrati in evidentele AJOFM/AMOFM Bucuresti au fost in judetele: Suceava (74), Arad (72), Bistrita-Nasaud (67), Timis (36), Bihor (35).

Principalele domenii de activitate pentru locurile de munca vacante declarate de angajatori sunt:

-restaurante; fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea incaltamintei; fabricare material rulant; fabricarea altor fire si cabluri electronice si electrocasnice,

pentru urmatoarele meserii:

-ambalator manual, muncitori necalificati, muncitor necalificat la asamblarea-montarea pieselor, confectioner-asamblor articole din textile, lucrator bucatarie, ajutor ospatar, etc.
"Precizam faptul ca baza de date este dinamica, actualizandu-se periodic in functie de locurile de munca declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum si de numarul repartitiilor emise in vederea ocuparii.
Cetatenii ucraineni pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare, pot beneficia si de masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, precum si de protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, cu conditia inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Precizam ca, ANOFM ofera cetatenilor ucraineni inregistrati in evidente urmatoarele servicii gratuite: informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, formare profesionala, servicii de asistenta EURES”,
anunta Agentia.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani