Grid star
eveniment

ADIO DECONTARII CARBURANTILOR IN SCOP PERSONAL – Proiect de lege care prevede ca masinile institutiilor publice sa fie echipate cu GPS: "Mecanism care sa elimine posibilitatea de a falsifica" (Document)

Vesti proaste pentru cei care foloseau masinile institutiilor publice in scop personal, iar apoi decontau carburantul. In Senat a fost depus un proiect de lege care prevede ca obligatie in sarcina tuturor institutiilor publice care au un parc auto propriu echiparea masinilor cu sisteme de localizare si monitorizare.

Aceste sisteme tehnologice trebuie sa aiba capacitatea de a genera documentele pentru decontarea cheltuielilor de deplasare. precum foaia de parcurs.

Reducerea consumului cu 6.000 litri

Potrivit expunerii de motive, exista posibilitatea ca autoturismele institutilor publice sa fie utilizate si in scop personal, fapt interzis de catre lege, dar de cele mai multe ori nedescoperit. Exista, in schimb, exemple de buna practica a unor autoritati locale care au luat masuri pentru a opri acest fenomen. Un astfel de exemplu este al Primariei Municipiului Campulung, care a montat sisteme GPS pe toate autoturismele Primariei si a Politiei Locale. Rezultatul obtinut a fost un consum cu 6.000 de litri de carburant mai putin in 2021 fata de 2019, arata initiatorii.

Mecanism de verificare

"Prin aceste solutii, institutiile publice au contribuit atat la protectia mediului inconjuritor - prin diminuarea consumului de carburant si a poluarii aferente - dar si la o mai buna cheltuire a banilor publici, prin economiile rezultate din scaderea cheltuielilor cu carburant.

Initiativa isi propune sa instituie un mecanism de verificare si control automatizat al utilizarii autoturismelor institutiilor publice, care sa elimine posibilitatea de a falsifica documentele de decontare pentru scopuri personale. Pornind de la exemplele de buna practica date deja de institutiile care au echipat autovehiculele cu sistemele de localizare si monitorizare a flotei auto, prezenta initiativa isi propune sa impuna ca obligatie in sarcina tuturor institutiilor care au un parc auto propriu, echiparea tuturor autovehiculelor cu sisteme de localizare si monitorizare. Aceste sisteme tehnologice trebuie sa aiba capacitatea de a genera documentele pentru decontarea cheltuielilor de deplasare. precum foaia de parcurs”, se mai arata in expunerea de motive.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani