Grid star
companii

AMENZI DE OCHII LUMII – ANRE a mai sanctionat niste furnizori de energie si gaze. Sumele, de neglijat. Ministrul Energiei anunta ca va propune ca amenzile sa fie majorate pana la 4% din cifra de afaceri a companiilor

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE) anunta ca a mai dat niste amenzi furnizorilor de energie electrica si gaze: cea mai mare in valoare de 400.000 lei, iar cea mai mica de 10.000 lei. Sume de neglijat, daca avem in vedere banii care se fac in aceasta industrie. Ministrul Economiei, Florin Spataru, anunta recent ca va propune cresterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respecta regulile (click aici pentru a citi).


Potrivit ANRE, in urma verificarilor efectuate s-a constatat ca societatile CEZ VANZARE, ELECTRICA FURNIZARE si RES ENERGY SOLUTIONS nu au emis facturi aferente consumului de energie electrica si gaze naturale continand schema de sprijin prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, aprobata prin Legea nr. 259/2021.

Pentru faptele savarsite, societatile in cauza au fost sanctionate cu amenda contraventionala dupa cum urmeaza:

-CEZ VANZARE (gaze naturale)-200.000 lei;
-CEZ VANZARE (energie electrica)-10.000 lei;
-ELECTRICA FURNIZARE (gaze naturale)-200.000 lei;
-RES ENERGY SOLUTIONS (energie electrica)-10.000 lei.

Totodata, au fost dispuse masuri pentru toti furnizorii de a respecta prevederile legale in sensul facturarii consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Au mai fost finalizate actiuni de control in sectorul energiei electrice si gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea:

-obligatiei de transmitere, in termen de 5 zile calendaristice de la inregistrare, a raspunsului la sesizarile consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale si plata compensatiilor aferente in cazul depasirii termenului;
-obligatiei de transmitere, in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrare, a raspunsului la sesizarile consumatorilor referitoare la facturile de energie electrica si plata compensatiilor aferente in cazul depasirii termenului;
-obligatiei privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare si transmiterea acesteia clientului final, in termen de maximum 42 de zile de la data schimbarii efective a furnizorului de energie electrica sau gaze naturale.

In urma finalizarii actiunilor de control, ANRE anunta ca s-au constatat incalcari ale obligatiilor legale verificate, furnizorii fiind sanctionati cu amenda contraventionala dupa cum urmeaza:

Furnizori de energie electrica:

-ELECTRICA FURNIZARE-400.000 lei;
-E.ON ENERGIE -400.000 lei;
-HIDROELECTRICA-90.000 lei;
-TINMAR ENERGY-60.000 lei;
-CEZ VANZARE-20.000 lei.

Furnizori de gaze naturale:

-ENGIE-400.000 lei;
-E.ON ENERGIE-400.000 lei;
-ENERGIE GAS & POWER-100.000 lei.

“La societatea CEZ VANZARE a fost finalizata o actiune de control, in domeniul gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligatiei de returnare catre clientul final, in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, in situatia in care decontul final de lichidare contine un sold negativ.
In urma finalizarii actiunii de control, s-au constatat incalcari ale obligatiei legale verificate, in sensul depasirii termenului legal, societatea CEZ VANZARE fiind sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 240.000 lei.
De asemenea, la societatea EURO SEVEN INDUSTRY a fost finalizata o actiune de control, in ceea ce priveste neindeplinirea masurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare si sanctionare aplicat in perioada anterioara, aplicandu-se amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clientilor finali, in mod gresit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice si de depasirea capacitatii de transport si a dispus societatii ca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, sa restituie clientilor finali din portofoliu, sumele de bani facturate si incasate in mod nejustificat”
, precizeaza ANRE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani