Grid star
companii

PRETUL ENERGIEI ELECTRICE LA HIDROELECTRICA – Cine a facut anuntul

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu( foto dreapta, langa Ludovic Orban) anunta ca a acceptat angajamentele asumate de Hidroelectrica SA. Angajamentele vizeaza modul in care Hidroelectrica va comercializa energia produsa pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si pe Piata de Echilibrare (PE).

Astfel, potrivit Consiliului Concurentei, compania se angajeaza sa ofere la vanzare pe PZU o cantitate de energie electrica la un pret maxim determinat pe baza pretului prevazut in cadrul contractelor la termen. In acelasi timp, Hidroelectrica se angajeaza sa separe, in cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU.


Iata comunicatul Consiliul Concurentei:

Consiliul Concurentei a acceptat angajamentele asumate de Hidroelectrica SA pentru a elimina ingrijorarile de natura concurentiala in cadrul identificate investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata productiei si comercializarii energiei electrice. Angajamentele vizeaza modul in care Hidroelectrica va comercializa energia produsa pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si pe Piata de Echilibrare (PE).
Astfel, compania se angajeaza sa ofere la vanzare pe PZU, o cantitate de energie electrica la un pret maxim determinat pe baza pretului prevazut in cadrul contractelor la termen. In acelasi timp, Hidroelectrica se angajeaza sa separe, in cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU.

Beneficii

Implementarea acestui set de masuri va conduce la beneficii directe si imediate pentru toti participantii pe pietele de energie electrica, fiind de natura a conduce la cresterea cantitatilor tranzactionate, de catre companie, pe pietele spot si la diminuarea cantitatilor de energie reprezentand dezechilibrele generate in Sistemul Energetic National (SEN), care pot afecta negativ consumatorii, prin cresterea pretului energiei electrice. Perioada de monitorizare a implementarii angajamentelor de catre Hidroelectrica este de 3 ani. Anterior acceptarii de catre Consiliul Concurentei, angajamentele propuse de Hidroelectrica au fost supuse consultarii publice, precum si consultarii de specialitate a Autoritatii Nationale in Domeniul Energiei (ANRE).

Investigatia Consiliului Concurentei, declansata in septembrie 2018, a vizat un potential abuz de pozitie dominanta pe piata producerii si comercializarii energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care a limitat cantitatea de energie comercializata pe unele segmente de piata (in principal, pe PZU), in scopul realizarii unor vanzari la preturi semnificativ mai ridicate pe PE. PZU este o componenta a pietei angro de energie electrica, respectiv principala piata spot de energie electrica din Romania, si reprezinta cadrul organizat in care au loc tranzactii cu energie electrica pentru fiecare interval orar al zilei urmatoare (care este si ziua de livrare). Pretul de inchidere al PZU este folosit in mod curent drept pret de referinta in domeniul energiei electrice.


PE este, de asemenea, una dintre componentele pietei angro de energie electrica, organizata de Operatorul de Transport si Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanta productie-consum in timp real, in scopul mentinerii sigurantei si stabilitatii in functionare a SEN. PE satisface, in principal, nevoia participantilor la piata de a-si ajusta cantitatea de energie contractata in functie de cerere si are o puternica componenta tehnica. Pe PE, OTS cumpara si/ sau vinde energie electrica de la/ catre participantii la piata detinatori de unitati si/ sau consumuri dispecerizabile. Pe PE, care este o piata penalizatoare, pretul este in general mai mare fata de pretul de inchidere al pietei inregistrat pe PZU”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani