Grid star
eveniment

AMENZILE DATE ROMANILOR IN STAREA DE URGENTA – Diana Sosoaca a depus proiectul de lege in Senat. Se va face dreptate? (Document)

Romanii au fost “cocosati” in perioada starii de urgenta data de Klaus Iohannis cu amenzi.

Curtea Constitutionala a decis insa ca dispozitiile art. 28 din OUG nr. 1/1999 (in baza carora erau aplicate amenzile) sunt neconstitutionale, la fel ca si OUG nr. 34/2020, ordonanta care prevede modificarea sau completarea unor articole existente in OUG nr. 1/1999 printre care si articolul 28 referitoare la amendarea populatiei (click aici pentru a citi).

Restituirea banilor incasati abuziv

Cu toate acestea, romanii care au platit respectivele amenzi au fost lasati cu ochii in soare, fara sa-si mai recupereze banii dati gratuit statului.
Astfel ca senatoarea Diana Sosoaca a depus in Parlament Legea privind unele masuri administrative si fiscale din starea de urgenta.
Concret, daca legea va fi adoptata si promulgata de Klaus Iohannis, amenzile contraventionale aplicate pe durata starii de urgenta si care au fost achitate, in tot sau in parte, de catre debitori, se restituie.

Iata ce prevede proiectul de lege:

-Faptele care au fost savarsite pe durata starii de urgenta raportat la dispozitiile Decretului prezidential 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si care au fost constatate prin procese verbale de constatare a contraventiilor nu se mai sanctioneaza;

-Procesele verbale emise pe durata starii de urgenta se declara nule;

-Amenzile contraventionale aplicate pe durata starii de urgenta si care au fost achitate, in tot sau in parte, de catre debitori, se restituie, la cererea acestora, potrivit prevedrilor Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala;

-Pentru amenzile care nu au fost achitate, in tot sau in parte, in temeiul proceselor verbale de constatare a contraventiilor, organele fiscale nu vor da in debit sumele datorate in vederea executarii silite;

-Persoanele sanctionate cu amenda contraventionala care nu au achitat amenda pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu mai au obligatia achitarii acesteia.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani