Grid star
eveniment

TAXA LA SANATE, PLATITA O SINGURA DATA – In prezent, o persoana fizica care realizeaza venituri din mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate tipurile de venituri (Document)

Proiect depus in Senat menit sa repare o anomalie legislativa. Este vorba despre plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). Proiectul prevede ca taxa se va plati pentru o singura sursa de venit pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate are valoarea lunara cea mai mare.

Initiativa, semnata printre altii si de fostul premier Florin Citu (foto) este binevenita, in conditile in care, in prezent, legea prevede ca romanii sunt obligati sa plateasca CASS pentru fiecare venit pe care il obtin. Concret, daca ai venituri din cinci surse platesti de cinci ori CASS, chiar daca nu primesti ceva in plus fata de cel care plateste doar o singura data. Se cere si largirea bazei de impunere - veniturile din pensii, pentru partea care depaseste valoarea de 4.000 de lei.

Prevederile actuale

Potrivit expunerii de motive, actualul cadru normativ prevazut de Legea 227/2015 privind Codul fiscal defineste de o maniera neechitabila si descurajatoare contribuabilii si veniturile supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate. Astfel, o persoana fizica care realizeaza venituri din mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate tipurile de venituri inregistrate in Romania si in afara Romaniei, desi contribuabilul nu obtine, in virtutea acestor contributii, din partea sistemului public de sanatate o contraprestatie sub forma unor servicii de sanatate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurati sau co-asigurati, in temeiul legii:

"Acest tip de politica fiscala descurajeaza puternic persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau pensii sa obtina venituri si din alte surse, devenind o piedica reala in calea initiativei private si a antreprenoriatului din Romania, cu impact negativ si asupra bugetului general consolidat al statului”

Iata modificarile propuse:

-Contribuabilii din Romania sa aiba obligatia de a plati contributii de asigurari de sanatate pentru o singura sursa de venit pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate are valoarea lunara cea mai mare;

- Majorarea veniturilor Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, prin largirea bazei de impunere - veniturile din pensii, pentru partea care depaseste valoarea de 4.000 de lei.

"Sa stimulam climatul economic intern, in sensul in care persoanele sa obtina venituri din cat mai multe surse si sa datoreze contributii de asigurari pentru o singura sursa, cu valoarea cea mai mare. Sa incurajam conformarea fiscala si sa descurajam practici fiscale de tipul ‘economiei gri’, in principal prin nedeclararea integrala a veniturilor”, mai arata initiatorii.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani