Grid star
eveniment

SALARIUL MINIM: ANUNTUL PREMIERULUI – Iata pachetul de masuri. Beneficiarii

Guvernul a anuntat un set de masuri pentru sprijinirea economiei, in valoare de peste 17 miliarde de lei. Astfel, salariul minim poate creste cu 200 de lei, insa majorarea este una voluntara si va fi scutita de taxe, potrivit premierului Nicolae Ciuca. Concret, decizia de majorare, sau nu, va fi a angajatorului.


Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din suma este asigurata din fonduri europene si 48% din fonduri de la bugetul de stat. Are trei obiective principale: sustinerea economiei, realizarea coeziunii sociale si, solidaritate intre generatii, a anuntat premierul Nicolae Ciuca.
Beneficiarii masurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii si distribuitorii, investitiile publice in derulare, in general economia Romaniei. 300 de milioane de euro vor fi alocati pentru a sprijini IMM-urile care se confrunta cu dificultati din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de pana la 400.000 de euro per firma pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilitati. Programul intra in vigoare de la data de 1 iunie.
300 de milioane de lei vor fi directionate firmelor de transport rutier de marfuri, de persoane si pentru companiile de distributie. Pentru companiile de transport si distributie, afectate de cresterea preturilor la combustibili, se acorda o subventie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Vouchere pentru alimente

Se mai ofera vouchere pentru alimente de baza, in valoare de 50 de euro la fiecare doua luni pentru:
-familii cu el putin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/luna;
-pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/luna;
-persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilitati. Pachetul intra in vigoare incepand cu data de 1 iunie.

Bani pentru elevi

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare luna in care sunt organizate cursuri scolare, pentru cumpararea de alimente, rechizite si haine. Valoarea totala a pachetului: 33 de milioane de euro. De toate aceste masuri vor beneficia aproximativ 4,7 milioane de romani.
200 de lei in plus la salariul minim crestere voluntara, iar pentru acesti 200 de lei nu vor fi percepute taxe. Valoarea tichetelor de masa creste cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.

Iata declaratiile lui Nicolae Ciuca:

"Sprijin pentru Romania" reprezinta un pachet de solutii pentru cetateni si pentru economie. Programul de guvernare in baza caruia am fost investiti de Parlamentul Romaniei are in centrul sau cetateanul. Coalitia de guvernare, prin Guvernul Romaniei, are datoria sa vina cu solutii la problemele oamenilor si ale mediului economic, mai ales intr-o perioada atat de dificila cum este cea pe care o traversam. Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din aceasta valoare este asigurata din fonduri europene si, evident, 48% din fonduri de la bugetul de stat. Are trei obiective principale: sustinerea economiei pentru o crestere economica sanatoasa, realizarea coeziunii sociale si, desigur, solidaritate intre generatii.
Consultarile permanente cu mediul de afaceri in cele patru luni de guvernare ne-au semnalat in timp real problemele economice. Astfel, beneficiarii masurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii si distribuitorii, investitiile publice in derulare, in general economia Romaniei. 300 de milioane de euro vor fi alocati pentru a sprijini IMM-urile care se confrunta cu dificultati din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de pana la 400.000 de euro per firma pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilitati. Programul intra in vigoare de la data de 1 iunie. Investitiile reprezinta motorul cresterii economice. Avem in vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru incurajarea investitiilor in valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regionala, cu perspective de continuare. Programul intra in vigoare de la 1 mai.

Subventie la carburanti

Pentru sustinerea transportatorilor si distribuitorilor avem in vedere o schema de sprijin dedicata. 300 de milioane de lei vor fi directionate firmelor de transport rutier de marfuri, de persoane si pentru companiile de distributie. Pentru companiile de transport si distributie, afectate de cresterea preturilor la combustibili, punem in aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subventie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.
Ajustarea contractelor de investitii publice in derulare, finantate din fonduri nationale si europene, o masura ce are in vedere cresterea preturilor la materiale, manopera, transport si utilaje - astfel, pentru sustinerea investitiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei in acest an, pentru continuarea si finalizarea contractelor in derulare.
Se aproba astfel, saptamana aceasta, o ordonanta de urgenta pentru fondurile care vor fi alocate de la bugetul de stat si, in doua saptamani, un alt act normativ, o alta ordonanta de urgenta, pentru reglementarea alocarii fondurilor de la UE.
Doua masuri importante pentru protejarea locurilor de munca: angajatii in somaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu pana la sfarsitul anului, de la 1 mai. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, vine prin Programul SURE din fonduri europene.

Bani pentru agricultura

Masurile de sustinere a agriculturii, domeniu strategic pentru tara noastra reprezinta un rol esential pentru guvern si coalitia de guvernare. Vor beneficia de aceste masuri fermierii, IMM-urile din sectorul agricol si industria agroalimentara.
Astfel, alocam 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole in Romania. Fermierii care proceseaza produse agricole in tara vor beneficia  de o prima de 10% din valoarea produselor procesate, incepand cu data de 1 iunie.
300 de milioane de euro grant, capital de lucru pentru fermierii romani; termen - 30 iunie, data la care trebuie sa fie incheiate contractele de finantare.
Salariul minim in agricultura si industria alimentara: 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul constructiilor, va fi aprobat saptamana viitoare in Parlament.
Capitalizam cu 100 de milioane de euro Casa de Comert 'Unirea', integrator de programe nationale in agricultura, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat.
In domeniul social, sprijinul pentru cetatenii Romaniei urmareste protejarea acestora de cresterea preturilor. Aceste vremuri dificile impun, asa cum spuneam, solidaritate si sprijin, acordat mai ales oamenilor care au nevoie de sustinere. Astfel, pachetul ofera urmatoarele solutii: un miliard de euro, 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat, care va consta in vouchere pentru alimente de baza, in valoare de 50 de euro la fiecare doua luni pentru: familii cu el putin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/luna; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/luna; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilitati. Pachetul intra in vigoare incepand cu data de 1 iunie.
Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare luna in care sunt organizate cursuri scolare, pentru cumpararea de alimente, rechizite si haine. Valoarea totala a pachetului: 33 de milioane de euro. De toate aceste masuri vor beneficia aproximativ 4,7 milioane de romani.
200 de lei in plus la salariul minim crestere voluntara, iar pentru acesti 200 de lei nu vor fi percepute taxe.
Valoarea tichetelor de masa creste cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.
De asemenea, dublam norma de hrana pentru pacientii din spitale si varstnicii institutionalizati de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de aceasta masura. Valoarea totala, aproximativ 270 de milioane de lei.

Creste valoarea alocatiei de hrana

Pentru Protectia Copilului vom majora drepturile acordate copiilor din sistemul de protectie speciala, inclusiv ale celor cu dizabilitati care se afla in acest sistem, precum si mamelor din centrele maternale. Vor beneficia aproximativ 47.000 de copii. Valoarea totala a pachetului de sprijin este de aproximativ 86 de milioane de lei. Alocatia zilnica de hrana creste de la 12 lei, cat este acum, la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, functie de varsta copilului. Sumele lunare de care beneficiaza copiii si tinerii din sistemul de protectie speciala pentru unele nevoi personale se majoreaza de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor si tinerilor pentru imbracaminte, incaltaminte si rechizite, alocatia lunara de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar in cazul copiilor cu dizabilitati de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Sprijin pentru familiile Romaniei

Ne asumam implementarea unei politici publice de crestere a natalitatii, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Extindem astfel numarul persoanelor care pot aplica pentru un astfel de program de la 300 la 5.000 in anul 2022. Valoarea totala a programului este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Sprijini pentru tineri

Valoarea totala este de aproximativ 500 de milioane de lei pentru intreg programul. Anul 2022 este Anul Tineretului in Uniunea Europeana si in Romania. Si avem in vedere urmatoarele. Programul pentru tinere familii - credit in valoare de maxim 75.000 de lei, garantat in proportie de 80% de catre stat, pentru plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after-school, plata chiriei, avans din achizitia unei locuinte. Programul National Student Invest - credit in valoare de maxim 50.000 de lei, in proportie de 80%, garantat de catre stat pentru taxe de studii, publicarea unor carti sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare in caminele studentesti.
Masurile incluse in pachetul 'Sprijin pentru Romania' promovat de Coalitia de guvernare inca o data raspund problemelor cu care se confrunta romanii si economia Romaniei. Prezenta mea aici in dubla calitate, de presedinte al Partidului National Liberal si prim-ministru, reprezinta o garantie completa a indeplinirii intregului pachet de masuri",

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani