Grid star
eveniment

ANAF ANUNTA CUM SE APLICA FACILITATILE FISCALE DIN IT – Reguli noi privind modalitatea de calcul pentru determinarea impozitului pe veniturile din salarii (Document)

Reguli noi in IT privind impozitarea. ANAF a publicat Ghidul privind modalitatea de aplicare a facilitatilor fiscale acordate persoanelor fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

In material sunt prezentate informatii referitoare la modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru persoanele fizice care beneficiaza de facilitati fiscale sau modalitatea de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

In concluzie, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza, pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent partii din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv.

Aplicarea cotei CAS

Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator si beneficiaza de facilitatile fiscale, cota de CAS se reduce cu procentul contributiei la fondul de pensii administrat privat (cesta fiind optional-n.r.) pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei persoana fizica nu beneficiaza de facilitati fiscale.

*Cititi aici ghidul ANAF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani