Grid star
eveniment

MINISTERUL MUNCII CERE BANI – Memorandum aflat pe masa Guvernului: "Aceasta suma este insuficienta pentru finantarea cheltuielilor de transmitere a drepturilor de pensie” (Document)

Ministerul Muncii este "in pana" de bani pentru finantarea cheltuielilor de transmitere a pensiilor si cere mai multe fonduri. Acest lucru reiese dintr-un Memorandum aflat pe masa Guvernului.

Potrivit documentului, in sedinta Guvernului din 28 septembrie 2023 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Stabilirea limitelor de credite bugetare si credite de angajament pentru luna octombrie 2023. Pentru bugetul asigurarilor sociale de stat gestionat de Casa Nationala de Pensii Publice au fost aprobate limite de cheltuieli pentru luna octombrie 2023 in suma de 9.288.750 mii lei atat credite bugetare, cat si de angajament, din care 50.000 mii lei la titlul Bunuri si servicii:

"Aceasta suma este insuficienta pentru finantarea cheltuielilor de transmitere a drepturilor de pensie catre beneficiari si a celor de functionare ale C.N.P.P. si caselor judetene de pensii, avand in vedere ca plata medie lunara la acest titlu este de 52,9 milioane lei”, se arata in documentul trimis de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Ministerul precizeaza ca la nivelul Casei de Pensii au fost dispuse masurile necesare in vederea respectarii prevederilor referitoare la reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul "Bunuri si servicii":

"Fata de limita aprobata si de sumele disponibile existente in teritoriu, constatam ca este necesara majorarea limitei de credite bugetare si de angajament pentru luna curenta cu suma de 2.900 mii lei, aceasta suma putand fi disponibilizata de la titlul 57 Asistenta sociala, ca urmare a faptului ca in ultima perioada a scazut numarul ajutoarelor de deces acordate. Fata de cele prezentate, pentru buna desfasurare a activitatii C.N.P.P, va rugam sa aprobati modificarea limitelor de credite bugetare si credite de angajament pentru bugetul asigurarilor sociale de stat pe luna octombrie 2023”.

Sumele incasate de varstnici

Potrivit Institului National de Statistica, pensia medie lunara a inregistrat o crestere de 0,3 in trimestrul II 2023 fata de perioada similara a anului trecut. In trimestrul II 2023 numarul mediu de pensionari a fost de 4,978 milioane, in scadere cu 5.000 de persoane fata de trimestrul I 2023. Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4.598.000 persoane, in scadere cu o mie persoane fata de trimestrul precedent.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii, a fost de 2.108 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 2.005 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare, fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate.

*Cititi aici Memorandumul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani