Grid star
eveniment

PREMIERUL NU EXCLUDE PLAFONAREA PRETURILOR RCA – Nicolae Ciuca: "Ceea ce va pot spune este faptul ca nu putem sa intervenim pe o perioada nelimitata”

Premierul Nicolae Ciuca nu exclude o plafonare a preturilor la asigurarile RCA, insa doar pe o perioada limitata, dupa ce s-au anuntat tarifele de referinta pentru 2023, care sunt in crestere.

Seful Executivului a anuntat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara urmeaza sa prezinte un raport de informare in Parlament si sa aiba loc audieri, iar daca va fi nevoie, Guvernul va interveni. Acesta a precizat ca dupa ce va vedea raportul ASF, se va lua o decizie in privinta preturilor RCA, insa a tinut sa precizeze ca Guvernul poate sa intervina pe o perioada limitata.

Iata intrebarile adresate premierului, si raspunsurile acestuia:

Reporter:

Domnule premier, in legatura cu o posibila plafonare a politelor RCA, v-as intreba daca exista o idee sau vi s-a avansat o idee de perioada in care sa fie plafonate, eventual, cum ati procedat si in cazul combustibililor, trei luni prelungire, sa zicem, adica sa vedeti daca produce efecte sau nu si in extenso la aceasta idee.

Nicolae Ciuca:

Stiti foarte bine ca Autoritatea de Supraveghere Financiara este cea care are in responsabilitate toate actiunile de monitorizare, de control a ceea ce se intampla pe piata asigurarilor sociale, respectiv activitatea firmelor de asigurari. ASF este o agentie subordonata Parlamentului Romaniei si din discutiile pe care le-am avut rezulta ca in perioada imediat urmatoare conducerea ASF urmeaza sa prezinte un raport de informare in Parlament, sa aiba loc audieri in Parlament. (...)

Discutiile pe care le-am avut cu domnul presedinte s-au incheiat in sensul in care dumnealor cand vor avea o forma finala de evaluare, atunci ne vor prezenta si noua care sunt concluziile. Si in functie de aceasta si sigur, ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, daca va fi nevoie, Guvernul sa intervina in sensul in care sa plafoneze pretul la aceste asigurari. Ceea ce va pot spune este faptul ca nu putem sa intervenim pe o perioada nelimitata. Este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat in care se poate interveni cu masuri guvernamentale".

Reporter:

Adica doar cateva luni.

Nicolae Ciuca:

Da.

Pozitia ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia tuturor companiilor de asigurari sa nu speculeze piata, sa nu impuna tarife exagerate la RCA. In vederea protectiei consumatorilor, ASF ia in calcul plafonarea tarifelor RCA, a declarat pentru Lumea Banilor purtatorul de cuvant al ASD, Daniel Apostol.

​ Noile tarife

Tarifele de referinta RCA 2023, inclusiv pentru masini electrice, au fost publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Se constata o crestere fata de 2022. Cel mai mult vor plati soferii pana in 30 de ani, inclusiv, care conduc masini cu capacitatea cilindrica de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc). Aici, valoarea tarifului de referinta este de 4.709 de lei pe an. La polul opus, cea mai ieftina asigurare obligatorie va fi platita de soferii intre 51 si 60 de ani care conduc masini cu motoare sub 1200 de centimetri cubi, 1.006 lei

Preturile de referinta pentru soferii pana in 30 de ani, inclusiv sunt:

-1.822 de lei pentru masinile pana in 1200 cmc;

-1.931 lei pentru cele intre 1201-1400 cmc;

2.187 lei pentru 1401-1600 cmc;

-2.327 lei pentru masinile care au intre 1601-1800 cmc;

-2.505 de lei pentru 1801-2000 cmc;

-3.304 de lei pentru 2001-2500 cmc;

-4.709 de lei pentru masinile care au motoare de peste 2500 de centimetri cubi. (click aici pentru a citi mai multe)

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani