Grid star
eveniment

ANGAJAREA CETATENILOR UCRAINENI – Lege pentru ca statul sa suporte 50% din salariu. Conditiile puse angajatorilor (Document)

Senatul va dezbate propunerea legislativa privind protectia sociala a persoanelor din Ucraina care solicita protectia statului roman.

Potrivit proiectului, angajatorii care in perioada 15 martie - 15 iulie 2022 incadreaza in munca, pe perioada de minimum 6 luni, cu norma intreaga, cetateni din Ucraina care se incadreaza in prevederile alin. (1), primesc lunar 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Iata ce prevede alin 1:

Prin derogare de la prevederile art. 17 alin. 1 lit. o) din Legea 122/2006 privind azilul in Romania cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada conflictului armat din Ucraina si pe o perioada suplimentara de 90 de zile de la data incheierii acestuia, stabilita prin hotarare a Guvernului Romaniei, cetatenii din Ucraina care solicita orice forma de protectie prevazuta de art. 22 din Legea 122/2006 privind azilul in Romania cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a parasirii Ucrainei pe fondul conflictului armat din Ucraina, au dreptul de a primi acces la piata fortei de munca in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani, dupa expirarea unei perioade de 7 zile de la data depunerii cererii de azil, daca in cazul cererii lor nu a fost luata o hotarare in faza administrativa a procedurii, iar intarzierea nu poate fi imputata acestora, precum si pe perioada derularii procedurii de azil in faza judecatoreasca”.

Restiturea banilor, plus dobanda

Proiectul mai prevede ca angajatorii care inceteaza, din initiativa acestora, contractele individuale de munca, sunt obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractelor individuale de munca, daca incetarea acestora a avut loc in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. d) si e) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Nu beneficiaza de acesti bani urmatorii angajatori:
a) institutii si autoritati publice:
b) angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate.

500 lei pe luna

Proiectul mai prevede ca pe perioada conflictului armat din Ucraina, persoanele ce au in ingrijire minori cetateni din Ucraina aflati pe teritoriul Romaniei beneficiaza de o suma de 500 de lei pe luna. Banii se acorda unei singure persoane majore pentru fiecare minor aflat in ingrijire.

*Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani