Grid star
eveniment

PROGRAMUL PENTRU TICHETE SOCIALE A FOST PRELUNGIT – Se acorda din 2 in 2 luni pentru alimente si mese calde. Valoarea stabilita de Guvern. Beneficiarii

Guvernul prelungeste pana la 31 decembrie 2023 masura de acordare a tichetelor sociale in valoare de 250 lei, din 2 in 2 luni, pentru anumite categorii de persoane si familii vulnerabile, pentru alimente si mese calde.

Prin prelungirea acestei masuri, bugetul total aferent masurii temporare ”Sprijin pentru Romania” pentru 2022 si 2023 se stabileste la 6,281 miliarde lei, cu sursa de finantare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene si partial din fonduri europene nerambursabile, respectiv din cadrul Programului Operational Incluziune si Demnitate Sociala si Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, in suma maxima de 3,143 miliarde lei.

Categoriile de beneficiari

De asemenea, potrivit Executivului, criteriile de incadrare in categoriile de beneficiari ai tichetelor sociale sunt actualizate pentru anul 2023 cu procentul de majorare a pensiilor de 12,5% si, in mod similar, prin majorarea pragului de venit cu 12,5%. Astfel, vor beneficia de acest sprijin pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru transele aferente anului 2022, respectiv, venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru transele din anul 2023.

Pragurile de venituri

Aceleasi praguri de venituri pana la care se acorda tichetele sociale - de 1.500 lei pentru transele din 2022, respectiv 1.700 lei pentru transele din 2023 - au fost stabilite si in cazul persoanelor – copii si adulti – incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu.
In categoria beneficiarilor sunt incluse, de asemenea, familiile cu cel putin 2 copii in intretinere si familiile monoparentale ale caror venituri lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023.
De asemenea, dintre beneficiari fac parte si familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social in conditiile Legii nr. 416/2021 privind venitul minim garantat,
Pentru beneficiarii nou introdusi de ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale cu ocazia actualizarii listelor de beneficiari din anul 2023, respectiv pentru transa din luna decembrie 2023, si pentru care vor fi eliberate noi suporturi electronice, distribuirea si alimentarea suporturilor electronice nou emise pot fi efectuate pana la 31 martie 2024.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani