Grid star
eveniment

ALOCATIILE PUTEAU FI MARITE – Gabriela Firea explica ce a facut guvernul de dreapta

Alocatiile puteau fi marite, spune senatoarea PSD Gabriela Firea, daca guvernul condus de Florin Citu „ar fi avut inima pentru copii”.
Firea arata intr-o postare pe Facebook ca numai nivelul dobanzilor anuale care trebuie platite de Romania pentru imprumuturile guvernului de dreapta este de peste trei ori mai mare decat efortul bugetar anual pentru dublarea alocatiilor, conform legii adoptate de PSD in legislatura anterioara.
Mai mult, datoria publica a depasit 50% din PIB, arata Firea.
Senatoarea PSD cere public guvernantilor sa respecte legea si sa prezinte un raport in care sa arate pe ce au cheltuit banii imprumutati si care este programul pentru reducerea datoriei publice.

Iata postarea Gabrielei Firea:

"Alocatiile pentru toti copiii ar fi putut fi majorate, daca putere actuala ar avea inima pentru ei! Demonstrez acum. Pentru ca, numai nivelul dobanzilor anuale care trebuie platite de Romania pentru imprumuturile delirante ale guvernului este de peste trei ori mai mare decat efortul bugetar anual pentru dublarea alocatiilor, conform legii adoptate de PSD in legislatura anterioara.
Datoria publica a depasit 50% din PIB. Solicitam guvernului sa respecte legea si sa prezinte ‘in cel mai scurt timp’ un raport in care sa arate pe ce a cheltuit banii imprumutati si care este programul pentru reducerea datoriei publice!

Datoria publica

PSD atrage atentia ca nerespectarea acestei prevederi legale reprezinta o infractiune de abuz in serviciu, care se pedepseste conform legii penale.
Imprumuturile din luna iunie, impreuna cu cele 2,2 miliarde lei imprumutate de Ministerul Finantelor Publice, au ridicat datoria publica peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie.
In aceste conditii, devine aplicabila prevederea legala de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, care obliga Guvernul sa prezinte ‘in cel mai scurt timp’ un plan de reducere a datoriei. Obligatia de „justificare a cresterii datoriei” ar fi trebuit indeplinita de Ministerul Finantelor inca din momentul in care aceasta a depasit 45% din PIB.
Pana in prezent, romanii nu au obtinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) imprumutate de Citu in functia de membru al Guvernului.

Preturile au explodat

Desi a pretins tot timpul ca imprumuturile vor fi folosite pentru investitii, guvernul tocmai a suspendat toate investitiile prin PNDL pe motiv ca s-au epuizat fondurile.
Nu exista niciun spital, nicio autostrada, niciun sistem de irigatii si, in general, niciun un proiect major de infrastructura care sa se fi realizat din aceasta suma uriasa imprumutata de Cabinetul Citu!
In plus, in tot acest timp, nivelul de trai al romanilor s-a deteriorat pe fondul inghetarii alocatiilor, pensiilor si salariilor, in timp ce preturile la alimente, medicamente si utilitati au explodat”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani