Grid star
eveniment

MINISTERUL INVESTITIILOR, RAPORT LA SFARSIT DE AN – Miliarde de euro trimise pentru decontare. Anuntul lui Bolos

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) condus de Marcel Bolos (foto stanga, langa Nicolae Ciuca), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (AM POIM), a transmis Autoritatii de Certificare si Plata, din cadrul Ministerului Finantelor, spre certificare si rambursare, o declaratie de cheltuieli in valoare de 1.04 miliarde lei, echivalentul a 210.59 milioane euro.
 
Astfel, in 2022, AM POIM a transmis spre decontare catre Comisia Europeana sume in valoare de peste 2 miliarde euro, respectiv 2.004.479.336 euro, depasind tinta prevazuta in memorandum cu 372.836.988 euro. 
"Am adoptat in cursul acestui an un set de masuri pentru a preintampina o eventuala pierdere masiva de bani pe care o anticipam, si vedem, de la zi la zi, efectele pozitive. Am reusit anul acesta sa salvam fiecare euro pe care il aveam la dispozitie. Simplificarea, debirocratizarea si digitalizarea sunt deziderate pe care le urmarim nu doar la nivelul accesari fondurilor europene, dar si la nivelul implementarii proiectelor. Masurile recente, promovate la nivelul Ministerul Investitiilor si Proitectelor Europene, ne ajuta sa consolidam gestionarea fondurilor europene si isi vor vedea cu adevarat efectele in viitoarea perioada de programare”, a declarat Marcel Bolos.

Rata de absorbtie a depasit 70%

 In prezent, rata de absortiei pentru POIM este de 75.35% la nivelul cheltuielilor declarate.
 "Pana in prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operational, Comisia Europeana a rambursat Romaniei 5,83 miliarde euro (7.13 miliarde euro cu prefinantare), din totalul de 6,83 miliarde euro transmise spre decontare. Sumele reprezinta cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene in cadrul proiectelor derulate prin Programul Operational Infrastructura Mare”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru. 
In 16 noiembrie, o alta declaratie de cheltuieli pentru rambursarea a 236,32 milioane euro a fost trimisa Comisiei.

 Stadiul general al perioadei 2014–2020

In ceea ce priveste executia Cadrului Financiar Multianual 2014–2020, pana la aceasta data, sumele totale primite de la Comisia Europeana, reprezentand prefinantari si rambursari se situeaza la aprox. 25,4 miliarde euro (5,4 miliarde euro in anul 2022), ceea ce reprezinta aproximativ 71% din alocarea UE aferenta acestor programe. 
"In 2022, in ceea ce priveste numarul total al contractelor semnate cu beneficiarii, a fost inregistrat un progres de 2.171 contracte de finantare, in valoare totala de aprox. 3,6 miliarde euro. De asemenea, progresul inregistrat in anul 2022 in ceea ce priveste platile totale efectuate catre beneficiari este de aprox. 5,2 miliarde euro. Din analiza estimarilor de plata comunicate, rezulta ca pentru autoritatile de management din cadrul MIPE, sumele previzionate acopera necesarul de declaratii de cheltuieli de transmis Comisiei Europene in anul 2022, in vederea evitarii dezangajarii fondurilor europene”, precizeaza MIPE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani