Grid star
eveniment

GAURA DE APROAPE 200 LEI IN BUZUNARELE ROMANILOR – Au scazut salariile. Castigul net, cifre oficiale (Document)

In luna ianuarie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai mic decat in luna decembrie 2021. Potrivit Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.698 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 181 lei (-4,7%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (8.940 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.047 lei).

Ianuarie 2022 comparativ cu ianuarie 2021

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 8,9% .

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 100,5% in luna ianuarie 2022 fata de luna ianuarie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 93,9% in luna ianuarie 2022 fata de luna decembrie 2021. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 225,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna decembrie 2021.

Ianuarie 2022 comparativ cu decembrie 2021

In luna ianuarie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2:

-cu 32,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 31,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

-intre 15,0% si 25,0% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, alte activitati extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);

-intre 10,5% si 14,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;

-intre 7,0% si 10,0% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tranzactii imobiliare.

Domeniile cu crestere

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, aplicarii prevederilor legale , realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in activitati de editare (+11,4%), hoteluri si restaurante (+6,5%), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (+4,8%). In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+3,1% ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), sanatate si asistenta sociala (+1,7%), respectiv in administratia publica (+0,5%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani