Grid star
eveniment

SALARII MAI MARI CU 49 LEI – Cifrele care arata castigul net al romanilor. Domeniul cel mai bine platit: peste 9.000 lei (Document)

In iunie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.413 lei, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decat in luna mai 2022. Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.977 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 49 lei (+1,2%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.331 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.186 lei).
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,3% .

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real a fost 97,6% in luna iunie 2022 fata de luna iunie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 100,4% in luna iunie 2022 fata de luna mai 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 223,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna mai 2022.

Iunie 2022 comparativ cu mai 2022

In luna iunie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat aplicarii prevederilor legale privind unele masuri fiscale conform carora unele categorii de salariatii beneficiaza de prevederi speciale in ceea ce priveste impozitul, contributia la asigurari sociale si contributia la asigurari sociale de sanatate.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
• cu 24,2% in extractia carbunelui superior si inferior, cu 23,2% in industria alimentara, respectiv cu 22,1% in agricultura, vanatoare si servicii anexe;
• intre 11,5% si 18,0% in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere;
• intre 4,0% si 7,0% in fabricarea produselor textile, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), captarea, tratarea si distributia apei, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi aeriene, fabricarea bauturilor.

Scaderi salariale

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2022 au fost cauzate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, potrivit INS, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
• cu 16,5% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
• intre 1,5% si 6,0% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tranzactii imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (-11,7%), in principal ca urmare a acordarii in luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanta) si a reducerii in luna iunie 2022 a sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare. In administratia publica s-a inregistrat o reducere de -2,2%. In sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,7%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani