Grid star
eveniment

GUVERNUL NU PLAFONEAZA PRETURILE LA ENERGIE – Premierul a anuntat ce se va intampla cu facturile

Premierul Florin Citu a declarat marti, 31 august 2021, la intalnirea cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, si cu reprezentanti ai ANRE, Transelectrica, OPCOM si Consiliului Concurentei, ca guvernul nu va interveni ca sa plafoneze preturile la energie.

Seful Executivului a precizat ca solutia pe care a propus-o in contextul cresterii preturilor la energie si gaze este aceea de a se compensa o parte din factura pentru consum din aceasta iarna.
Potrivit lui Citu, Romania nu produce cata energie are nevoie, motiv pentru care trebuie sa importe. Premierul a mai spus ca a fost inregistrata o crestere a consumului de energie, a trebuit sa fie crescut importul, si suntem dependenti de pretul energiei din Uniunea Europeana:

“Trebuie sa crestem capacitatea de productie”.

Iata declaratiile facute de Florin Citu:

"Solutia asupra preturilor nu poate sa vina de la premier, trebuie sa gasim solutia impreuna. Va spun din capul locului ca nu vom interveni pentru a plafona preturile, asta sa fie foarte clar. La ultima noastra intalnire, am inteles problema majora cu care ne confruntam acum: o crestere a preturilor peste tot in Uniunea Europeana.
In acelasi timp, am inteles problema noastra, aceea ca trebuie sa si importam energie si nu producem exact cat avem nevoie. Sa stiti ca, de la discutia noastra, m-am tot gandit, iar eu sunt gata sa imi asum acest obiectiv impreuna cu dumneavoastra, pentru ca este clar ca avem nevoie de o independenta energetica a Romaniei.
Asta am inteles eu din ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada: a fost inregistrata o crestere a consumului, a trebuit sa crestem importul si suntem dependenti de pretul energiei din Uniunea Europeana. Stiu, am vazut ca, in Spania, de exemplu, s-au triplat preturile; noi avem resursele pentru a avea independenta energetica a Romaniei, iar pentru asta trebuie sa crestem capacitatea de productie.

Compensarea facturii


Avem cateva programe la care lucram deja, dar este important pentru aceasta guvernare, si imi asum acest obiectiv, de a atinge independenta energetica a Romaniei. Bineinteles ca acesta este un obiectiv pe termen mediu - si aici implica mai multe acte normative, la care deja lucram si in Parlamentul Romaniei. Acum trebuie sa rezolvam o problema pe termen scurt, pentru iarna. De aceea, ne-am intalnit iar astazi aici, pentru a definitiva solutiile pe care deja le-am anuntat in spatiul public.

In primul rand, stiti foarte bine, o solutie pe care am propus-o si referitor la care trebuie sa vedem detaliile este aceea de a compensa o parte din factura pentru consum din aceasta iarna. Acestei solutii trebuie sa-i gasim forma finala cat mai repede.

Repet, in primul rand, trebuie sa le explicam oamenilor de ce au crescut preturile la energie. Un paradox, in Romania, este ca productia energetica este in majoritate facuta de companii de stat, deci, de  oameni numiti in functii politice, iar acum trebuie sa le explicam oamenilor de ce a crescut pretul acesta".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani