Grid star
eveniment

STANDARD & POOR’S RECONFIRMA RATINGUL ROMANIEI – Care este perspectiva

Agentia Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta, precum si perspectiva stabila.


Potrivit ministerului de Finante, in opinia agentiei, ratingul Romaniei este sustinut de statutul de membru al Uniunii Europene si accesul robust la finantarea de pe pietele internationale de capital. De asemenea, riscurile generate de conflictul din Ucraina sunt atenuate de perspectiva absorbtiei unui volum important de fonduri europene (Romania fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevazute in Cadrul Multianual al UE si in Facilitatea de Redresare si Rezilienta), precum si de dependenta energetica scazuta a tarii noastre fata de gazele naturale si petrolul din Rusia.

Siguranta pentru investitori

"Guvernul Romaniei aplica masuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice si a razboiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune si Standard & Poor’s, care confirma ratingul de tara si gradul crescut de siguranta pentru investitori mentinand perspectiva stabila”, a declarat ministrul de Finante, Adrian Caciu.
Potrivit agentiei, inregistrarea unei cresteri economice sustenabile cumulata cu reducerea deficitului fiscal al guvernului ar putea duce la consolidarea capacitatii productive a economiei Romaniei si pe cale de consecinta la o posibila actiune de imbunatatire a ratingului suveran al tarii noastre.

Anuntul Fitch Ratings

In urma cu o saptamana, Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Romaniei la „BBB minus” cu perspectiva negativa, aceasta fiind ultima nota din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investitii), se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingul Romaniei „BBB minus” este sustinut de apartenenta la UE si fluxurile de capital din UE care sprijina investitiile si macrostabilitatea, si PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanta si dezvoltarea umana, care sunt peste cele ale altor state care beneficiaza de un rating din categoria „BBB”. Insa acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar si un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor tari, cu performante scazute privind consolidarea bugetara si rigiditati ridicate ale bugetului, si o pozitie de debitor extern net relativ ridicata, apreciaza Fitch.
Perspectiva negativa reflecta incertitudinile continue privind implementarea politicilor care sa vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu si impactul razboiului din Ucraina si al crizei din energie asupra performantei economice, fiscale si externe a Romaniei, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

​ Incetinirea cresterii economiei

Fitch se asteapta la o incetinire a cresterii economiei la 2,1% in 2022 (de la 5,9% in 2021), reflectand in principal incetinirea consumului si a exporturilor, potrivit stiri.tvr.ro. Desi Guvernul a adoptat unele masuri pentru a compensa costurile mai ridicate cu energia, ele vor fi probabil insuficiente pentru a preveni o pierdere a puterii de cumparare. Fitch se asteapta ca investitiile publice sa ofere un impuls in semestrul doi din 2022, in linie cu o absorbtie mai ridicata a Cadrului financiar multianual 2014-2020 si de la Fondul de redresare si rezilienta. In 2023, Agentia se asteapta la o accelerare suplimentara a ritmului investitiilor care, combinate cu ipoteza Fitch privind normalizarea comertului extern si a lanturilor de aprovizionare, vor majora cresterea economiei la 4,8%.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani