Grid star
eveniment

PENSIONARII TREBUIE SA SE DESCURCE CU 2.100 LEI – Cresterea pensiilor in trimestrul III 2023 este de 0,4%. Cele mai mici pensii sunt in Moldova, cele mai mari in Hunedoara si Bucuresti (Document)

 Chiar daca pensia medie lunara a crescut, pensionarii trebuie sa se descurce in continuare cu foarte putini bani.

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc, platite de casele de pensii ) a fost in trimestrl III al anului 2023 de 2.117 lei, in crestere cu 0,4% fata de trimestrul precedent. Pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a fost de 2.007 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost 50,4%, acelasi ca si in trimestrul precedent. Datele au fost oferite de Instittul National de Statistica (INS).

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 99,0%.

De asemenea, in trimestrul III 2023 numarul mediu de pensionari a fost de 4,97 milioane, in crestere cu o mie persoane fata de trimestrul II 2023. Potrivit INS, numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,609 milioane persoane, in crestere cu 3.000 fata de trimestrul precedent.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 17 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 2 mii persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 14,1% , respectiv cu 13,0%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023

Numarul mediu de pensionari a fost in crestere cu o mie persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in crestere cu 3 mii persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut fata de trimestrul precedent cu 0,4% si respectiv cu 0,1%.

Trimestrul III 2023

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,4% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurari sociale, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent, reprezentand 80,0%, urmati de pensionari cu pensiile de urmas cu o pondere de 9,8% si de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%.

In categoria pensionarilor de asigurari sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate partial, cu o pondere de 2,0% si pensionarii cu pensii anticipate, a caror pondere a fost de numai 0,1%.

Raportul pensionari-angajati

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10, la nivel national, dar a prezentat variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in  Bucuresti si Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.

Pensia medie lunara de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 1.079 de lei.

Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurari sociale de stat s-au inregistrat in judetele:

-Botosani (1.588 lei);

-Vrancea (1.598 lei).

Cele mai mari valori ale pensiilor sunt in:

-judetul Hunedoara (2.667 lei);

-Municipiul Bucuresti (2.547 lei).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala) , in trimestrul III 2023, a fost de 1,148 milioane persoane, din care:

- 1,035 milioane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 22,5% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 107,3 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 65,2% din totalul pensionarilor din sistemul pentru agricultori;

- 5,7 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 2,8% din totalul pensionarilor acestei categorii.

*Cititi aici raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani