Grid star
eveniment

GUVERNUL A INFIINTAT POLITIA FINANTELOR – Hotararea a fost adoptata. Achizitiile bugetare vor fi atent monitorizate. Ce depaseste 20% costul mediu al achizitiilor facute intra in “ancheta” (Document)

Guvernul a aprobat infiintarea “Politiei Finantelor”. Noua structura va verifica la sange achizitiile facute de institutiile de stat. Ce depaseste peste 20% din pretul de achizitie va fi controlat la sange de comisari pentru a se stabili daca este pretul corect. 

Astfel, a fost aprobata Hotararea de Guvern pentru punerea in aplicare a masurilor privind consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Finantelor instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 81/2023 privind consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Finantelor privind exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementari specifice, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si pentru modificarea unor acte normative.

Alarma daca se depaseste 20%

Concret, conform expunerii de motive a proiectului initiat de Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto), noua structura va sta cu ochii pe achizitiile publice, iar controlul va fi declansat daca se va constata ca s-a depasit cu 20% costul mediu al achizitiilor facute.

"Va avea ca obiect de activitate monitorizarea executiei bugetare pe baza datelor si informatiilor gestionate de Ministerul Finantelor. Aceasta va analiza datele si informatiile gestionate de Ministerul Finantelor si va solicita informatii suplimentare, dupa caz, si, in situatiile in care constata o crestere cu mai mult de 20% fata de costul mediu al achizitiilor de produse/servicii/echipamente si/sau executie de lucrari sau costul mediu al cheltuielilor curente si de capital aferente unor institutii publice similare, dupa caz, sesizeaza structura de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor. In fiecare an calendaristic Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului rapoarte privind monitorizarea efectuata. Activitatea acestei structuri se organizeaza pentru inceput sub forma de proiect-pilot pe o perioada de 3 ani pentru domeniile educatie, sanatate, asistenta si protectie sociala, precum si pentru autoritatile si institutiile aflate in subordinea autoritatilor administratiei publice locale. Dupa aceasta perioada, pe langa domeniile mentionate anterior, se pot aplica si altor domenii stabilite prin ordin al ministrului finantelor. Structura va functiona cu un numar de 22 de posturi asigurate prin suplimentarea numarului de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor”, se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul Ministerului de Finante

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani