Grid star
eveniment

CRESC PRETURILE: NIMIC NOU – Estimarile managerilor. Ce se intampla cu economia Romaniei

Vesti proaste. Cresc preturile. Potrivit Institului National de Statistica, managerii anunta acest lucru in urma unei "anchete de conjunctura”.


Astfel, se prevede o crestere accentuata a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul . Sunt si vesti bune. Crestere a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul, si crestere moderata a numarului de salariati in constructii si comertul cu amanuntul.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna mai 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +31). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere accentuata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna mai 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +20%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza cresterea accentuata a acestora (sold conjunctural +61%).

Comertul cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +15%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +55%).

Servicii

Conform estimarilor din luna mai 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +29%).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani