Grid star
eveniment

CARDURILE A PESTE 2 MILIOANE DE ROMANI AU FOST ALIMENTATE – Statul a efectuat platile. Categoriile eligibile. Ce urmeaza

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a efectuat platile pentru incarcarea voucherelor sociale oferite prin programul „Sprijin pentru Romania” cu o noua transa de 250 de lei, cea de-a treia, pentru un numar de 2.358.359 de romani. Sunt patru transe, in valoare totala de 1.000 de lei, oferite o data la doua luni, pana la finalul acestui an.

 
Astfel, pana miercuri, 25 octombrie 2021, toti beneficiarii vor avea cardurile incarcate, pentru a putea achizitiona alimente si mese calde. Valoarea totala a sumei transmise de MIPE, din fonduri europene nerambursabile, se ridica la 590.384.250 lei.
 
"Ma bucur ca reusim sa respectam calendarul asumat si va pot anunta ca astazi am efectuat platile pentru incarcarea transei a III-a de 250 de lei, pe care Guvernul ii ofera persoanelor vulnerabile prin programul Sprijin pentru Romania. Este un ajutor atat de necesar in aceasta perioada, din care romanii pot sa isi cumpere alimente si mese calde. Separat, in luna noiembrie vom distribui o noua transa de pachete cu ajutoare alimentare, ce contin 12 tipuri de produse de baza pentru consum, prin intermediul programului pe care l-am lansat inca din ianuarie 2020. Asadar, vor fi romani care vor primi in aceasta perioada atat cei 250 de lei, cat si un pachet de peste 24 de kilograme de alimente. De asemenea, o alta veste buna pe care vreau sa o anunt este ca vom urgenta procesul pentru incarcarea transei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari inainte de sarbatorile de iarna”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

Bani pentru alte 33.000 persoane

 MIPE precizeaza ca s-a efectuat incarcarea pentru beneficiarii care au intrat deja in posesia cardurilor. In continuare, pana la jumatatea lunii noiembrie, se vor emite si distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili dupa momentul acordarii celei de-a doua transe, sau care au fost omisi din aceasta, insumand aproximativ 33.000 de persoane. Pentru acestia, incarcarea se va face pe parcursul lunii noiembrie. O posibila exceptie ar putea surveni in cazul persoanelor care nu au fost gasite la domiciliu pentru a li se inmana cardul sau care nu au raspuns avizarii reprezentantilor Companiei Nationale Posta Romana, insa nu exista riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili sa nu primeasca acest sprijin.
 
Pentru categoriile de beneficiari care au devenit intre timp eligibili, sau care au fost omisi la livrare, MIPE prezinta un ghid cu indrumari, care este disponibil aici – https://bit.ly/3D50Dke.
 
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 
1) productia cardurilor de catre unitatile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor si inserarea CIP-ului);
2) implicuirea si distribuirea la nivel national de catre Posta Romana ; 
3) incarcarea valorica a cardurilor pe masura ce acestea intra in posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), iar de implicuirea si livrarea cardurilor se realizeaza de catre angajatii Postei Romane.

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari adresate de catre beneficiari

Voucherele in valoare de 250 de lei se incarca o data la doua luni, pana la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data incarcarii lor. Astfel, daca transa IV este incarcata in decembrie 2022, ea poate fi utilizata pana in decembrie 2023.
Atunci cand sunt distribuite, cardurile sunt insotite de scrisori care contin instructiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile si un numar de telefon pentru cazurile in sunt probleme. 
Cardurile pot fi folosite doar de catre beneficiari. In cazuri exceptionale, in care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate incredinta tichetele unei persoane apropiate, dar doar impreuna cu actul de identitate.
 
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibila pe card si pentru alte informatii beneficiarii sunt rugati sa apeleze Serviciul Clienti al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt urmatoarele:
 
-Edenred: 021 301 33 03
-Sodexo: 021 204 46 64
-UP Romania: 0374 66 22 73

Lista actualizata a magazinelor unde pot fi utilizate voucherele:

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici – https://bit.ly/3OibV8O. Ele sunt verificate saptamanal, iar daca exista modificari, sunt publicate pe site-ul MIPE.
Aici gasiti raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari pe tema utilizarii voucherelor – https://bit.ly/3zMCxe2.

Cine primeste voucherele sociale:

-Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
-Familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
-Familiile care au tability dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
-Persoanele fara adapost, asa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.

O noua transa de ajutoare alimentare

Separat de voucherele sociale oferite prin programul "Sprijin pentru Romania”, in luna noiembrie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va asigura livrarea unei noi transe de pachete cu alimente pentru persoane defavorizate.
 
"Va reamintim faptul ca primele ajutoare, oferite prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), au fost livrate in ianuarie 2020, cand persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete. De atunci, au fost livrate patru astfel de transe.
 
Pachetele contin 34 de produse alimentare de baza, precum zahar, faina, ulei si conserve.
Fiecare pachet contine 12 tipuri diferite de produse:
-faina alba de grau (5 pungi de 1 kg);
-malai (4 pungi de 1 kg);
-paste fainoase (2 pungi de 400 g);
-ulei (4 sticle de 1 l);
-zahar (2 pungi de 1 kg);
-orez (4 pungi de 1 kg);
-conserve din carne de vita (5 cutii de 300 g);
-conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
-conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
-borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml)
-gem de fructe (1 borcan de 360 g);
-gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g
", precizeaza MIPE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani