Grid star
eveniment

40 MILIOANE PENTRU INVESTITII – Se deconteaza facturile. Investitii in scoli

Ministerul Dezvoltarii a virat 39.752.330,50 de lei in vederea decontarii facturilor pentru 27 de obiective de investitii finantate prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”. Facturile au fost depuse de autoritatile locale pentru lucrari de modernizare a unor strazi si drumuri de interes local, refacerea unor poduri si punti pietonale, precum si infiintarea unor sisteme de canalizare si a unor statii de epurare a apelor uzate, a declarat ministrul Cseke Attila (foto).

Prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, statul  dispune de un buget de 65,5 miliarde de lei, prin care asigura serviciile de baza in localitati (apa, reteaua de canalizare si gaze) si reabiliteaza drumurile si podurile.

Ministrul Dezvoltarii a aprobat si lista primelor 31 de unitati de invatamant care vor primi finantare prin Programul national de investitii ”Scoli sigure si sanatoase”. Astfel, vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate si eficientizate energetic 14 licee, 15 scoli si 2 gradinite incadrate in clasa de risc seismic I.

Finantarea lucrarilor este asigurata de Ministerul Dezvoltarii, iar unitatile administrativ-teritoriale pe raza carora se afla cele 31 de obiective raspund de modul in care sunt realizate aceste lucrari.

Relocarea activitatilor

Pe perioada lucrarilor, beneficiarii trebuie sa asigure spatii pentru relocarea activitatilor sau alte modalitati de desfasurare a procesului educational, a mentionat ministrul dezvoltarii, care a specificat ca nu trebuie intocmite documentatii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. In urma acestuia, a expertizei si a costului standard pe metru patrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finantarea va fi acordata urgent. Contractele de finantare se incheie pentru o perioada de 3 ani.

Risc seismic

"Introducerea scolilor in acest Program se face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Educatiei, cuprinzand cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. Cladirile sunt introduse in lista aprobata prin ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, urmand ca UAT-urile pe raza carora se afla aceste scoli sa-si transmita, in termen de 5 zile de la data aprobarii acesteia, acordul pentru includerea in program. Netransmiterea acordului in termen de 5 zile de la aprobare (hotarare a consiliului local/judetean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmand a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului.

Lista se va completa pe masura comunicarii acesteia de Ministerul Educatiei si se va aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei”, potrivit ministetului Dezvoltarii.

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani