Grid star
eveniment

POLITISTII CER MARIREA SALARIILOR – Proteste în strada: "Revendicam respectul cuvenit profesiilor noastre”

Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL si Sindicatul National al Politistilor de Penitenciare SNPP - afiliate la Federatia PUBLISIND si Blocul National Sindical - declanseaza o noua serie de proteste pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum si pentru recunoasterea complexitatii muncii care implica riscuri deosebite, insuficient compensate prin legislatie.

Astfel, incepand de miercuri 17 august 2022, SNPP si EUROPOL organizeaza lunar mitinguri in sustinerea aplicarii Legii-cadru nr. 153/2017, act normativ suspendat prin ordonante de urgenta incepand cu anul 2020. Prima manifestatie va avea loc la ora 12.00, la ministerul Muncii.

Politstii cer:

-acordarea integrala a diferentelor salariale restante (Legea 153/2017);
-majorarea salariilor de functie cu 15% similar cu salariatii din alte ministere;
-actualizarea normelor legale de hrana si echipare cuvenite;
-actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate incepand cu anul 2010;
-indexarea pensiilor militare corelat cu inflatia reala.

Potrivit acestora, cu toate ca la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizata a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurand eliminarea inechitatilor salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul Romaniei mentine suspendarea legii anuntand deblocarea doar a unui sfert din diferentele salariale restante.

Sporul COVID nu a fost acordat

"Atat politistii, cat si politistii de penitenciare, au stat in prima linie in pandemie, lucrand in conditii extrem de dure, cu resurse financiare precare si cu 25% din schemele de personal neocupate, respectand programe de munca imposibile, acumuland ore suplimentare care le distrug sanatatea, imbolnavindu-se de COVID sau murind la datorie.

In 'compensatie', guvernantii au refuzat sa acorde sporul pentru COVID in cele doua domenii, au intrerupt aplicarea legii-cadru la jumatatea perioadei de implementare si au mentinut plafonate normele de hrana precum si alte drepturi, desi legislatia obliga la actualizarea cuantumurilor acestora pe baza evolutiei preturilor, adaugand amenintarea eliminarii pensiilor militare.

Salarii mici

In conditiile in care costurile au explodat, salariile politistilor si politistilor de penitenciare sunt tinute in mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obtinute in domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusa a muncii, domenii in care salariatilor nu li se impun restrictii, interdictii, integritate absoluta si o disponibilitate permanenta in a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent ca este repaus saptamanal sau sarbatoare legala. Revendicam - respectul cuvenit profesiilor noastre!", arata sindicatele.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani