Grid star
eveniment

AU CRESCUT SALARIILE – Brutul, peste 6.000 lei. Iata castigul mediu net dupa plata taxelor. Romanii care au primit pe card aproape 10.000 lei (Document)

In luna martie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decat in luna februarie 2022. Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 216 lei (+5,8%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (9968 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2079 lei).

Martie 2022 comparativ cu martie 2021

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,0% . Indicele castigului salarial real a fost 100,8% in luna martie 2022 fata de luna martie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 103,8% in luna martie 2022 fata de luna februarie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 234,2%, cu 8,7 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna februarie 2022.

Martie 2022 comparativ cu februarie 2022

In luna martie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat astfel:
• cu 55,4% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cu 28,7% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% in fabricarea bauturilor;
• intre 12,0% si 19,0% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice;
• intre 7,5% si 11,5% in fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de servicii anexe extractiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
• intre 6,0% si 7,0% in fabricarea produselor textile, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).

Mai putini bani

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Singurele scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe) (-3,6%), respectiv in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-0,1%). In sectorul bugetar3 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+2,9%), administratie publica (+2,2%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,6%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani