Grid star
eveniment

BANI PENTRU RELAXARE IN SISTEMUL SANITAR – Plata voucherelor de vacanta va fi facuta direct de stat. Cadrele medicale au reclamat discriminarea in raport cu alti bugetari (Document)

Guvernul a adoptat vineri, 30 iunie 2023, Ordonanta de Urgenta cu privire la plata voucherelor de vacanta din sistemul sanitar. Astfel, banii vor fi acordati direct de la bugetul de stat, dupa ce cadrele medicale au reclamat discriminarea in raport cu alti bugetari, aratand ca finantarea voucherelor de vacanta este lasata la latitudinea ordonatorului de credite, iar cele mai multe spitale nu-si permit sa mai aloce bani pentru acestea (click aici pentru a citi).

Potrivit expunerii de motive, pentru a elimina inechitatile si discrepantele din randul salariatilor din unitatile sanitare publice, prin acest act normativ se propune acordarea contravalorii voucherelor de vacanta pentru personalul incadrat in unitatile sanitare publice, precum si in cele care au ca asociat unic unitatile administrativ-teritoriale, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, prin transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Dispozitiile OUG se aplica pentru personalul care, pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, nu a beneficiat de vouchere de vacanta. Plata contravalorii voucherelor de vacanta se face in baza unui contract distinct, de natura civila, incheiat cu casa de asigurari de sanatate de catre reprezentantul legal al unitatii sanitare, al carui model este stabilit prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care se aproba in termen de maximum 30 zile de la data intrarii in vigoare ordonante de urgenta.

Concediul de odihna

Prin proiectul de act normativ se instituie si o limita clara a duratei concediului de odihna anual de pana la 38 de zile lucratoare in functie de vechime, calculate in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca la nivel de sector bugetar Sanatate:

"Nereglementarea acestor drepturi face imposibila semnarea contractului colectiv de munca la nivel de sector si implicit, sincope in buna desfasurarea a activitatii sanitare. Totodata, pentru facilitarea ocuparii locurilor de munca din sistemul de sanatate, se propune ca in situatia in care in termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiintarii unitatii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba”.

*Cititi aici proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani