Grid star
eveniment

GUVERNUL A APROBAT CONTRACTUL DE PESTE 300 DE MILIOANE DE EURO – Costul total este de 454,4 milioane euro. Cum vor fi folositi banii

Guvernul a aprobat Proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finantare (Spitalul Regional de Urgenta Cluj) dintre Romania si Banca Europeana de investitii, semnat la Bucuresti la 11 noiembrie 2021 si la Luxemburg la 15 noiembrie 2021.


Prin proiectul de lege se aproba Contractul de finantare in valoare de 305 milioane de euro, intre Romania si Banca Europeana de Investitii, fonduri destinate realizarii Spitalului Regional de Urgenta Cluj. Imprumutul astfel contractat reprezinta aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenta Cluj, diferenta de aproximativ 150,4 mil. EUR (33 %) fiind asigurata de partea romana, din fonduri nerambursabile si de la bugetul de stat.
Investitia estimata la 454,4 milioane euro consta in constructia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi, al carui scop este sa imbunatateasca serviciile medicale pentru cetateni si sa creasca capacitatea de pregatire si reactie a sistemului de sanatate.

Spitalul ar trebui sa fie gata in 2026

Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi un complex de cladiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi in sectia de ingrijire acuta cu spitalizare si 105 de paturi pentru terapie intensiva. Proiectul este estimat a se finaliza in anul 2026.
Acest imprumut este al doilea din seria de trei imprumuturi convenite de Ministerul Finantelor cu Banca Europeana de Investitii pentru finantarea spitalelor regionale de urgenta din Iasi, Cluj si Craiova. Ministerul Finantelor a finalizat in decembrie 2021 pasii legali pentru intrarea in vigoare a imprumutului pentru Spitalul Regional de Urgenta Iasi si, in paralel cu procesul de aprobare a imprumutului pentru  Spitalul Regional de Urgenta Cluj,  efectueaza demersurile necesare pentru incheierea Contractului de Finantare pentru Spitalul Regional de Urgenta Craiova.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani