Grid star
eveniment

PRETUL BENZINEI – Consiliul Concurentei intervine dupa scumpirea carburantilor auto. Florin Citu a cerut ancheta

La doua zile dupa ce premierul Florin Citu a cerut ancheta dupa explozia pretului la benzina, Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca are in derulare o analiza pe piata comercializarii angro de carburanti auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorari de preturi, precum si eventualele disfunctionalitati ale pietei.

Astfel, in cadrul acestui studiu, declansat la inceputul lunii septembrie, autoritatea de concurenta solicita informatii si documente tuturor operatorilor implicati, dar si opinii ale autoritatilor publice cu atributii in domeniu. In urma analizei, Consiliul Concurentei poate propune recomandari, respectiv masuri in vederea remedierii, atenuarii si prevenirii oricaror efecte negative asupra concurentei si, implicit, asupra consumatorilor, iar in cazul in care descopera incalcari ale legii, initiaza procedurile necesare pentru a le sanctiona.

Amenzi de milioane de euro

“De altfel, comercializarea carburantilor atat angro, cat si cu amanuntul a fost in mod constat in atentia Consiliului Concurentei. Astfel, autoritatea de concurenta a sanctionat 3 companii din domeniul comercializarii angro de carburanti cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o intelegere anticoncurentiala, constand in fixarea preturilor, discounturilor si adaosurilor comerciale, impartirea clientilor si a surselor de aprovizionare. De asemenea, reamintim ca autoritatea de concurenta a sanctionat sase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL si Lukoil Romania SRL) cu amenda de 205 milioane euro pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.
Consiliul Concurentei a castigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate si care au contestat decizia autoritatii, instanta confirmand incalcarea legii concurentei.

Monitorul preturilor

Pentru a stimula concurenta pe piata comercializarii carburantilor, autoritatea de concurenta a lansat aplicatia Monitorul preturilor pentru carburanti, care afiseaza preturile pentru toate tipurile de carburanti (benzina si motorina) practicate in retelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara. Monitorul preturilor pentru carburanti este valabil atat sub forma de aplicatie web, www.monitorulpreturilor.info, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor. Conform legii, Consiliul Concurentei poate efectua studii/analize privind domeniul sau de activitate, furnizand Guvernului, publicului si organizatiilor internationale specializate informatii privind aceasta activitate. Consiliul Concurentei invita toti actorii de pe aceste piete la o comunicare activa si deschisa in ceea ce priveste obiectul studiului”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

*Comunicatul Consiliului Concurentei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani