Grid star
eveniment

AVIZ NEGATIV PENTRU MODIFICAREA CODULUI FISCAL – Consiliul Economic si Social avertizeaza Guvernul cu privire la Ordonanta prin care pot fi introduse noi taxe (Document)

Consiliul Economic si Social (CES) a avizat negativ OUG care anuleaza perioada de sase luni care trebuie sa treaca inainte de modificarea Codului Fiscal. Aceasta a fost deja adoptata de Guvern. Pana acum, Codul Fiscal se modifica si completa prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

Ordonanta vine dupa ce Finantele au anuntat modificarile dorite la Codul Fiscal, care includ taxe si impozite mai mari, dar nu numai (click aici si aici pentru a citi mai multe).

In aviz se arata ca in contextul repercusiunilor pe care le va genera, nu este oportuna promovarea unei astfel de masuri prin intermediul ordonantei de urgenta, fiind imperios necesara consultarea prealabila a mediului de afaceri si a tuturor factorilor implicati. Potrivit CES, prevederea unui termen de intrare in vigoare mai mic de 15 zile, prevazut de Codul Fiscal ca termen minim de intrare in vigoare pentru ordonante de modificare a Codului Fiscal contravine principiului legalitatii si risca sa duca la declararea ca neconstitutionala cel putin a articolului 2.

Se mai arata ca masura propusa produce impredictibilitate in domeniul legislatiei fiscale si, implicit, in activitatea persoanelor fizice si juridice vizate de noile prevederi fiscale, cu aplicabilitate imediata, in conditiile unor proiecte personale si planuri de afaceri aflate in derulare, transformand, practic, o exceptie in norma.

Modificare permanenta

"In nota de fundamentare se invoca reducerea termenului de aplicare a modificarilor fiscale la mai putin de 6 luni, iar in cuprinsul proiectului se introduce prevederea referitoare la aplicarea imediata, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Intrucat aceasta modificare nu este una provizorie raportata la situatii exceptionale, ea va ramane cu titlu permanent, dand posibilitatea modificarilor de taxe, impozite si facilitati fiscale la discretia guvernantilor, fara a se tine cont de necesitatile reale ale cetatenilor si ale mediului de afaceri”, arata Consiliul.

CES mai precizeaza ca se propune o singura solutie la problema existenta in economie, or, ar fi benefic sa se identifice solutii alternative, chiar solutii mixte in aceasta situatie, luand in considerare si diminuarea de cheltuieli, nu doar cresterea taxelor si a impozitelor (cresterea presiunii fiscale).

Termene clare

Potrivit expunerii de motive a Ordonantei care a fost adoptata, in prezent Codul Fiscal se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial. In cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an.

Exceptiile se aplica in situatia in care modificarile si/sau completarile se adopta prin ordonante, caz in care se pot prevedea termene mai scurte de intrare in vigoare, dar nu mai putin de 15 zile de la data publicarii. Insa nu in cazul in care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, precum si situatia in care modificarile decurg din angajamentele internationale ale Romaniei (click aici pentru a citi mai multe)

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani