Grid star
eveniment

NORMALITATE IN ROMANIA: CRESC PRETURILE – Anunt oficial. Se anunta in schimb relativa stabilitate a numarului de salariati in toate domeniile de activitate

Vesti despre economia Romaniei: managerii anunta o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul  in cadrul unei “anchete de conjunctura” a Institutului National de Statistica.

Prognoza: relativa stabilitate a activitatii in constructii, comertul cu amanuntul si servicii, relativa stabilitate a numarului de salariati in toate domeniile de activitate, crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna februarie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +16%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +41%).

Servicii

Conform estimarilor din luna februarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +19%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani