Grid star
eveniment

FINANTARE DE 500.000 LEI – Banii sunt nerambursabili si sunt oferiti pentru dezvoltarea afacerilor (Document)

Ministerul Economiei va acorda finantari nerambursabile de pana la 500.000 lei antreprenorilor din sectorul de comercializare a produselor si serviciilor de piata care doresc sa investeasca in dezvoltarea afacerilor.

Procedura de implementare a programului Comert&Servicii a fost publicata in Monitorul Oficial.

Programul Comert&Servicii reprezinta o masura de incurajare si stimulare a dezvoltarii IMM-urilor care activeaza in sectorul de comercializare a produselor si serviciilor de piata si are drept obiectiv sustinerea investitiilor, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii acestor companii, precum si promovarea digitalizarii si a tranformarii verzi a societatilor romanesti care desfasoara activitati de comert intern si international. Mecanismul de finantare prevede, la fel ca in cazul Programului de Microindustrializare – „Fabricat in Romania” (click aici pentru a citi) contractarea de credite de investitii de catre antreprenori, de la bancile partenere ale programului, selectate in urma unui proces deschis si transparent, si decontarea de catre ministerul Economiei a 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, stabilite prin procedura, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minima a creditului de investitii este de 250.000 lei.

Beneficiarii

Pot beneficia de sprijinul financiar nerambursabil companiile dintr-un spectru larg de sectoare, care desfasoara, spre exemplu, comert cu ridicata si cu amanuntul, activitati de tiparire, de reparare, intretinere si instalare a masinilor sau de captare, tratare si distribuire a apei. De asemenea, sunt eligibile activitatile de colectare, tratare si eliminare a deseurilor, lucrarile speciale de constructii, transporturile, serviciile de cazare sau alimentatie, productia cinematografica, publicitatea si realizarea de studii de piata, activitatile juridice, de contabilitate, de arhitectura si inginerie, precum si cele sportive, recreative si distractive, tranzactiile imobiliare.

Potrivit ministerului Economiei, programul Comert&Servicii se refera, astfel, la o gama variata de investitii, cum ar fi achizitionarea de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) sau de active corporale, din categoria mijloacelor fixe destinate locurilor de joaca, salilor de sport, fitness, drone sau echipamente de forta. Totodata, sunt eligibile solutiile si sistemele de eficientizare energetica, dar si echipamentele pentru colectarea, reciclarea si reutilizarea deseurilor industriale. Lista completa a investitiilor eligibile, stabilita prin procedura, permite si achizitionarea de mobilier sau de aparatura birotica:

Inscrierile se fac online

Inscrierile se vor desfasura online si vor fi anuntate la o data ulterioara. Procedura prevede depunerea unor cereri tip de acord de principiu la creditare si finantare prin intermediul unui formular electronic de inscriere, care va fi disponibil pe site-ul MEAT. La finalul acestei etape, va fi publicata lista tuturor cererilor inregistrate, in ordinea inscrierilor. Ulterior, aplicantii vor fi instiintati sa se prezinte la institutia de credit partenera pentru care au optat, unde  va fi realizata o preverificare a bancabilitatii. Daca raspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va incepe procesul de evaluare administrativa si de eligibilitate, care poate fi incheiat favorabil prin emiterea notificarii de principiu la finantare. Creditul va fi acordat, insa, doar dupa verificarea finala a bancabilitatii, de catre institutia de credit partenera.

Pentru anul 2023, Programul Comert&Servicii dispune de un buget in valoare de 74.500.000 lei, cu un numar estimat de 149 de beneficiari. Tinand cont de caracterul multianual al schemei de minimis, mentionam ca pentru perioada 2024-2027, bugetul estimat este de 289.000.000 lei”, precizeaza ministerul Economiei.

*Cititi aici procedura

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani