Grid star
eveniment

NOI PROMISIUNI GUVERNAMENTALE – Premierul Marcel Ciolacu anunta cresterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024: "Toate pensiile se maresc cu 13,5%, indicele de inflatie. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia"

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a anuntat marti, 24 octombrie 2023, ca pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2004. Potrivit acestuia, toate pensiile se maresc cu 13,5%, indicele de inflatie.

Ciolacu afirma ca majorarea pensiilor a fost discutata inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene: "Deci la 1 ianuarie toate pensiile se maresc cu 13,5 - indicele de inflatie. Asta e un lucru clar. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia, ca legea sa fie promulgata la 1 ianuarie, ca pe urma ministerul sa aiba cateva luni ca sa o poata pregati sa o puna in aplicare”.

Iata declaratiile prim-ministrului Marcel Ciolacu:

"Reporter: Domnule premier, pensia minima la cat ar putea sa ajunga de la 1 ianuarie?

Marcel Ciolacu: Haideti sa avem un feedback intai de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul ca noi am avut... stiti bine, avem legea cu inflatia. Anul trecut s-a facut o exceptie, pentru ca era inflatia... daca s-ar fi pus inflatia cu un an, cum e legea, cu un an inapoi decat anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult si am avut cea mai mare inflatie, 14,5 media. Si a fost acea discutie. Anul acesta este o inflatie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toata lumea primeste la fel.

Reporter:Si pensiile mari si pensiile mici?

Marcel Ciolacu: Toata lumea. Asa e legea, e neconstitutionala daca se aplica altfel. Inechitatile se vor repara in noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se maresc cu 13,5% - indicele de inflatie. Asta e un lucru clar. Eu imi doresc, si asa am convenit si cu Comisia, ca legea sa fie promulgata la 1 ianuarie, ca pe urma ministerul sa aiba cateva luni ca sa o poata pregati sa o puna in aplicare".

Pensia a crescut cu 0,3%

Amintim ca pensia medie lunara a inregistrat o crestere de 0,3% in trimestrul II 2023 fata de perioada similara a anului trecut.  Mai exact, potrivit Institutului National de Statitica (INS), pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii), a fost de 2.108 lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent.

De asemenea, in trimestrul II 2023 numarul mediu de pensionari a fost de 4,978 milioane, in scadere cu 5.000 de persoane fata de trimestrul I 2023. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani