Grid star
eveniment

MILIOANE DE LEI PENTRU ELEVI - Ajutor de stat pentru rechizite si imbracaminte. Suma primita de fiecare beneficiar

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) va acorda in acest an scolar ajutoare pentru rechizite si imbracaminte in valoare totala de peste 150 de milioane de lei prescolarilor si elevilor din familiile defavorizate.

 
Numarul de beneficiari va fi de aproximativ 300.000 de copii din toate judetele tarii, iar ajutorul de 500 de lei va fi virat pe cardurile pentru sprijin educational.
 
Beneficiarilor eligibili care sunt deja in posesia cardurilor din anul scolar anterior li se vor vira ajutorul pentru haine si rechizite in cursul acestei luni, urmand ca, in cursul lunii octombrie, sa fie distribuite si incarcate cardurile pentru noii beneficiari. Pana in acest moment, au fost identificati elevi eligibili in 10.115 unitati de invatamant din tara.
 
"Continuam programul de sprijin adresat copiilor din categorii vulnerabile, prin care acordam la inceputul anului scolar un ajutor de 500 de lei pentru achizitionare de rechizite si haine, iar anul acesta numarul beneficiarilor este in crestere. Dupa cum stim, in Romania rata abandonului scolar este cea mai mare din Uniunea Europeana, iar fondurile europene pot sustine programe pentru a reduce acest fenomen care afecteaza mai ales copiii din mediile defavorizate. Impreuna cu Ministerul Educatiei, facem toate eforturile ca elevii inclusi in program sa poata beneficia de acest ajutor inca din prima luna de scoala”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto).

 Cine primeste cei 500 de lei

Vor beneficia de tichetul de 500 de lei:

-Copiii din invatamantul de stat prescolar, cu conditia ca venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura (298 lei);
-Elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (1.275 lei).

Parintii trebuie sa faca cerere

Stimulentul educational se acorda, la cererea unuia dintre parintii elevului, inregistrata pana la data de 10 septembrie la unitatea de invatamant la care elevul este inscris. Este important de precizat ca aceasta cerere trebuie insotita de adeverinta de venit aferenta lunii iulie 2022.
 
Cei care au deja card trebuie, de asemenea, sa depuna cerere, insotita de adeverinta de venit. Documentul trebuie semnat de acelasi parinte care a depus cerea la inceputul programului.
 
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational pot fi utilizate numai la unitatile cu care emitentii cardurilor au contracte de afiliere.
 
In anul scolar precedent, bugetul alocat Schemei nationale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizati prevazuta de OUG nr. 133/2020 a fost de 122 milioane de lei, pentru 245.000 elevi din familii defavorizate.

 Masurile de sprijin

"Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a inceput, la 1 iunie, procesul de emitere, distribuire si incarcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru Romania”. Aproximativ 2,5 milioane de romani, aflati in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie, primesc aceste ajutoare, in valoare de 250 lei la 2 luni, pana la finalul anului.
 
Pana in acest moment, au fost virate deja doua transe de cate 250 de lei. Mai multe informatii despre program sunt disponibile aici — https://bit.ly/3QiE2FH.
 
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va asigura, in aceasta toamna, livrarea unei noi transe de pachete cu alimente, finantate din Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
 
Primele ajutoare din POAD au fost livrate in ianuarie 2020, cand persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete. De atunci, au fost livrate patru astfel de transe. Mai multe informatii despre categoriile de beneficiari care primesc produsele si lista alimentelor oferite sunt disponibile aici — https://bit.ly/3APDJfN”, potrivit MIPE.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani