Grid star
eveniment

CIFRELE PE COMERTUL EN-GROS - Crestere in ultimul an, scadere in aceasta vara. Informatii pentru oamenii de afaceri (Document)

Comertul en-gross a crescut in ultimul an, insa exista o scadere pe vara. Astfel, in iunie 2023, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (en-gros), cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut, in termeni nominali, fata de luna mai 2023, atat ca serie bruta cu 5,9%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,2%.

Potrivit Institului National de Statistica, fata de luna iunie 2022, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in iunie 2023, a scazut, in termeni nominali, ca serie bruta cu 0,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 2,2%.

In perioada ianuarie-iunie 2023, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a crescut, in termeni nominali, fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,3%, respectiv cu 6,9%.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,9%, ca urmare a scaderii cifrei de afaceri din:

-activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-26,3%);

-comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-15,2%);

-comertul cu ridicata specializat al altor produse (-7,6%); -comertul cu ridicata nespecializat (-4,2%);

-comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-2,3%);

-comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (-1,9%);

-comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (-0,1%).

Comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii a crescut cu 2,8%. Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, comparativ cu luna precedenta, a scazut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,2%.

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a scazut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,3%, ca urmare a scaderii cifrei de afaceri din:

-comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-19,3%);

-activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-9,1%);

-comertul cu ridicata specializat al altor produse (-7,6%). Cresteri au inregistrat:

-comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+18,0%);

-comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+12,5%);

-comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+4,5%);

-comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+3,0%) si comertul cu ridicata nespecializat (+2,8%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2023, comparativ cu luna iunie 2022, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,2%.

Crestere pe sectorul de intermediere

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-iunie 2023, comparativ cu perioada similara din 2022, a inregistrat o crestere, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,3%, datorita cresterii activitatilor de:

-intermediere in comertul cu ridicata (+18,8%);

-comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+16,5%);

-comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+14,4%);

-comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+10,7%);

-comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+6,2%);

-comertului cu ridicata nespecializat (+2,5%).

Scaderi au inregistrat:

-comertul cu ridicata specializat al altor produse (-6,5%);

-comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (-0,4%).

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 6,9%.

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani