Grid star
eveniment

EXCLUSIV: PANDE-MITA GENERALIZATA – “Rechizitoriul” PSD impotriva Guvernului Orban. Cititi motiunea de cenzura “Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mita generalizata. Belsug in buzunarele clientelei PNL, saracie in buzunarele romanilor”

Lumea Banilor prezinta in exclusivitate motiunea de cenzura cu care PSD incearca sa darame Guvernul Orban. Depunerea motiunii a fost anuntata oficial luni, 17 august 2020, de presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto), urmand ca citirea ei sa aiba loc in Parlamentul Romaniei, joi, 20 august 2020, ulterior sa se stabileasca si ziua votului.

Motiunea de cenuzura se intituleaza “Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mita generalizata. Belsug in buzunarele clientelei PNL, saracie in buzunarele romanilor”, bazandu-se inclusiv pe datele recente oferite de Curtea de Conturi privind jaful din bani publici produs in starea de urgenta.

Iata motiunea de cenzura depusa de PSD:

Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mita generalizata. Belsug in buzunarele clientelei PNL, saracie in buzunarele romanilor

Prezenta motiune de cenzura impotriva Guvernului Orban 2 reprezinta solutia rationala, logica si politica pentru a opri prabusirea Romaniei intr-o criza economica si sociala profunda, cu efecte negative incalculabile asupra populatiei.

„Pas cu pas”, Guvernul Orban 2 a esuat lamentabil in gestionarea pandemiei si a economiei. Romania merge intr-o directie profund gresita. in fiecare zi cu acest guvern in functie, tara se indreapta cu pasi repezi spre recesiune, austeritate si spre saracirea severa a populatiei.

Guvernul a pierdut controlul pandemiei

Obsesia anticipatelor – tradarea nationala la adresa sanatatii publice

Dupa primul caz confirmat in Romania, presedintele Iohannis ne asigura ca noul virus provoaca doar simptome usoare ca intr-o simpla raceala si certa presa ca difuzeaza stiri alarmiste despre gravitatea pandemiei. Acea „simpla raceala” s-a dovedit insa o criza sanitara fara precedent, o pandemie pe care oficialii guvernamentali au refuzat mult timp sa o accepte, fiind mult mai preocupati de alegerile anticipate.

Reamintim aici ca la demiterea Guvernului Orban 1, cu 261 de voturi pentru, in Parlament se conturase o noua majoritate, care ar fi putut asigura o buna guvernare a tarii. Dar nu tara era importanta pentru Klaus Iohannis, ci PNL. Nu sanatatea romanilor era prioritatea sa, ci avantajele electorale pentru partidul sau.

A preferat sa mentina starea de incertitudine politica, in timp ce pandemia incepea sa se manifeste din ce in ce mai agresiv.

Desi aveam deja primul pacient confirmat in Romania, desi primise informari pe linie NATO despre agresivitatea deosebita a noului coronavirus, desi OMS instituise deja starea de urgenta in sanatate la nivel mondial, presedintele Iohannis si partidul sau au mintit populatia pentru a putea sa isi duca la capat planurile politice pentru declansarea anticipatelor.

In loc sa dispuna masuri in CSAT pentru prevenirea pandemiei, in loc sa declanseze achizitii de materiale de protectie pentru personalul medical, in loc sa cumpere teste pentru populatie, in loc sa pregateasca tara pentru criza sanitara, domnul Iohannis ne-a oferit celebra parodie cu Florin Citu – prim-ministru desemnat, care a fugit din Parlament cu 5 minute inainte de votul de investire!

A fost cel mai jenant spectacol de iresponsabilitate din partea unui sef de stat. In loc de sanatate, domnul Iohannis voia anticipate! Romanii nu trebuie sa uite! Romanii nu trebuie sa ierte! Romanii trebuie sa sanctioneze acest act de tradare nationala pe care seful statului l-a comis la adresa sanatatii cetatenilor sai!

Chermezele PNL in vremea pandemiei

Reprezentantii Guvernului si-au pierdut iremediabil credibilitatea in modul in care au gestionat pandemia. Au spus pe gura ca virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca si cum virusul n-ar fi existat, petrecand fara masca si fara distantare in cladirea guvernului sau dand petreceri in restaurante cu zeci de invitati si interlopi.

Au incalcat toate regulile pe care le-au impus cetatenilor! Au nesocotit toate recomandarile epidemiologilor! S-au purtat ca si cum s-ar fi aflat deasupra legii si a coronavirusului! Au sfidat un intreg popor pe care l-au fortat sa respecte reguli si restrictii, pe care ei insisi le-au calcat in picioare fara nicio jena!

O natiune intreaga l-a vazut pe seful statului roman, Klaus Iohannis, stand impasibil, fara masca la reuniunile de la Bruxelles, intr-un contrast jenant cu ceilalti lideri politici europeni care se conformasera regulilor de protectie.

O natiune intreaga l-a vazut pe seful Executivului, Ludovic Orban, fara masca, fara distantare, fumand trabuc la un pahar de whisky, in cladirea Guvernului, dupa ce tocmai instituise pentru populatie obligatia de a purta masca in spatiile inchise!

O natiune intreaga a vazut bairamul dat de Virgil Guran in luna mai, petrecerea lui Rares Bogdan cu 100 de invitati din restaurantul deschis special la Cluj, sueta politica organizata de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali inghesuiti fara masti in salonul unui alt restaurant de la Iasi. Acestea sunt contraexemplele pe care romanii le-au vazut.

Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o rusine nationala! Sunt o sfidare la adresa cetatenilor obisnuiti care au fost obligati sa stea in casa izolati!

Distorsionarea datelor comunicate despre evolutia pandemiei

Romania a fost si este in continuare singura tara din lume in care datele despre pandemie sunt comunicate de catre un grup anonim, de catre pompos-numitul Grup de Comunicare Strategica! Nu stim oficial cine face parte din acest grup! Nu stim oficial cine coordoneaza acest grup!

Cum vrei sa fii credibil, cand nu vrei sa-ti arati fata? Cum vrei sa creada lumea si sa te urmeze, cand iti ascunzi identitatea?

Exista un singur motiv pentru care Guvernul ascunde componenta acestui Grup de Manipulare Strategica: Sa nu stim pe cine sa tragem la raspundere pentru distorsionarea si manipularea datelor despre pandemie!

Cine trebuie tras la raspundere pentru gafele incredibile ale acestui Grup de Dezinformare Strategica? Cine trebuie tras la raspundere cand ni s-a comunicat, pe 27 iunie, ca avem 325 de cazuri confirmate din 1.877 de teste, cand in realitate s-a dovedit ca erau 12.236 de teste? Cine trebuie tras la raspundere pentru minciuna incredibila ca diferenta ar fi rezultat dintr-o raportare partiala? Cum poti sa vii cu o astfel de minciuna jignitoare la adresa inteligentei poporului roman sustinand ca au fost 325 de cazuri pozitive din primele 1.877 de teste si niciun caz pozitiv in restul de peste 10.000 de teste?

Testele putine au insemnat mai multe cazuri neidentificate, care au accelerat raspandirea pandemiei

Testarea in masa putea salva vieti. Nimeni nu pune la indoiala acest lucru. Exista in consens general in comunitatea medicala din intreaga lume.

Din acest motiv, PSD a cerut insistent Guvernului Orban 2 sa treaca la testarea extinsa a celor suspecti, nu doar a celor cu simptome grave. Guvernul Orban 2 a refuzat si am ajuns rapid la transmitere comunitara si la aproape 1.500 de cazuri noi pe zi.

Am cerut insistent sa se faca testarea regulata, zilnica, a medicilor din prima linie si a asistentilor sociali pentru a preveni focarele din unitatile medicale si din caminele de batrani. Nu au facut acest lucru si constatam ca cele mai multe cazuri vin acum din spitale si din centrele de asistenta sociala.

Am cerut apoi testarea populatiei din mediul rural, unde statul nu detinea in niciun fel controlul asupra transmiterii comunitare a virusului. Guvernul Orban 2 a ignorat si acest apel, iar acum vedem sate si comune intregi fortate sa intre in carantina.

Contrar recomandarilor OMS, in Romania, in plina pandemie, la sfarsitul lunii martie, se faceau doar 700 de teste pe zi. Teste putine inseamna confirmari putine si multi oameni infectati neizolati.

Curtea de Conturi a aratat ca nu banii au fost problema, ci incompetenta si nepasarea. Potrivit raportului Curtii de Conturi, in starea de urgenta Guvernul Orban 2 a folosit doar 1% din fondurile disponibilizate pentru testarea RC-PCR.

A exista un motiv perfid in spatele acestei subfinantarii a testarii populatiei. Intentia de crea o falsa imagine ca in Romania este controlata pandemia, ca masurile de izolare au fost justificate, intrucat aveam cazuri putine.

In realitate, aveam cazuri putine pentru ca se faceau deliberat teste putine. S-a creat astfel, in mod premeditat, o perceptie falsa de siguranta care a afectat grav gradul de conformare voluntara a cetatenilor la restrictiile impuse de Guvern.

A fost un act iresponsabil si premeditat de subminare a sanatatii publice. Pentru ca Orban si Iohannis sa poata purta falsele galoane ale gestionarii eficiente a pandemiei, a fost pusa in pericol siguranta cetatenilor romani.

Teste putine, nu inseamna doar cazuri putine raportate oficial. Teste putine inseamna cazuri multe neidentificate si neizolate. Teste putine inseamna raspandirea accelerata a pandemiei, ale carei efecte le vedem acum cand cazurile pozitive cresc alarmant de la o zi la alta.

Restrictii contradictorii impuse cetatenilor romani

O alta cauza majora a pierderii controlului asupra pandemiei de catre Guvernul Orban 2, a fost seria nesfarsita de decizii si masuri contradictorii.

La inceput au fost contradictiile dintre Ordonantele militare din starea de urgenta. Ceea ce se reglementa intr-o ordonanta se anula in ordonanta urmatoare, pentru ca apoi peste inca doua sau trei ordonante sa se revina la reglementarea initiala. Romanii nu mai puteau tine pasul cu schimbarile diametral opuse de la o zi la alta.

Atunci a avut loc trimiterea romanilor la export. Nu a contat sanatatea muncitorilor romani, inghesuiti in autobuze, in aeroporturi si in avioane. Pentru Iohannis si Orban a contat doar castigarea bunavointei de la inaltele Porti ale Europei, de unde venisera apeluri pentru forta de munca ieftina din Romania.

A urmat apoi lunga serie de contradictii intre relaxarile si restrictiile reglementate alandala de catre Guvernul Orban.

A fost greu de inteles pentru romani, de ce nu puteau circula in spatiu deschis in parcuri, dar aveau voie sa se ingramadeasca in spatii inchise in supermarketuri.

Este greu de inteles pentru romani, de ce poti merge la plaja cu sotul din certificatul de casatorie, dar nu poti merge cu propriul copil pe care il cresti in parteneriat civil.

Este greu pentru orice cetatean sa inteleaga de ce in viziunea Guvernului este periculos sa mergi la teatru, dar esti in siguranta cand mergi la cazino sau cand joci pacanele.

Este greu de inteles pentru cetateni, de ce in localitatile sub cod rosu, este riscant pentru elevi sa mearga la scoala, dar este sigur sa se organizeze alegeri in aceleasi sali de clasa!

Militienii pandemiei au incalcat drepturile cetatenesti

Guvernul Orban a incercat sa controleze pandemia intr-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloacele coercitive, militienesti: amenintari, carantina fortata, amenzi uriase, interdictii dure, restrictii nemasurate si exprimari rastite, jignitoare la adresa populatiei.

Niciodata, nicio secunda, Guvernul Orban nu a incercat sa fie partenerul cetatenilor in traversarea acestei crize fara precedent.

Niciodata, nicio secunda, nu si-a propus sa previna, ci doar sa sanctioneze!

Niciodata, nicio secunda, nu si-a propus sa incurajeze buna conduita, ci doar sa pedepseasca abaterile!

Romanii au fost tratati ca prezumtivi „contravenienti” sau „infractori” si au fost acuzati ca sunt „prosti” sau „iresponsabili” in fata pandemiei!

Ministrul in geaca de piele, Marcel Vela, anunta cu o satisfactie bolnavicioasa marea „realizare” de a fi sanctionat peste 300.000 de romani, cu amenzi in valoare de peste 600 de milioane de lei!

In Romania s-au dau de 5 ori mai multe amenzi ca in celelalte state europene, desi s-au facut de 10 ori mai putine teste pe zi pentru identificarea cazurilor de infectii.

In loc sa isi faca treaba de autoritate publica, in loc sa faca anchete epidemiologice, in loc sa previna transmiterea virusului in randul categoriilor profesionale cele mai expuse, in loc sa testeze toti suspectii din lantul epidemiologic si sa-i izoleze pe cei bolnavi, Guvernul a preferat calea usoara de a pune restrictii celor sanatosi.

In loc sa munceasca pentru a-i identifica pe cei bolnavi, Guvernul a pus toata presiunea pandemiei pe cei sanatosi, pe firmele active si pe cetatenii care muncesc si contribuie la formarea produsului intern brut al tarii.

Din primele zile ale pandemiei, Guvernul a pus pumnul in gura cetatenilor, ONG-urilor, sindicatelor si celorlalte forte politice prin suspendarea normelor de transparenta decizionala si de dialog social. Atunci au stins lumina democratiei din Romania!

Din prima zi a starii de urgenta s-a infierat principiul „Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!”. Cine nu spune ce vrem noi, risca dosar penal. Cine nu e de acord cu masurile noastre e negationist sau promotor al teoriei conspiratiei.

Au atacat institutiile fundamentale ale democratiei pentru simplu fapt ca si-au permis sa controleze actele emise de guvern.

-Parlamentul a fost atacat ca si-a permis sa reprezinte interesele romanilor cand a cenzurat aberatiile si abuzurile Guvernului.

-Curtea Constitutionala a fost atacata pentru ca si-a permis sa apere drepturile constitutionale ale cetatenilor si sa respinga derapajele de la democratie ale Guvernului Orban.

-Inalta Curte a fost atacata pentru ca nu a judecat cum trebuie, adica asa cum vrea Orban si Iohannis.

-Avocatul Poporului a fost acuzat pentru ca si-a permis sa ceara controlul de constitutionalitate asupra unor acte ale Guvernului care calcau in picioare drepturile romanilor.

Infestat de betia puterii, Guvernul Orban a inceput sa manifeste simptomele totalitare: a fost afectat de febra accesului nelimitat la banii publici, si-a pierdut simtul democratiei, si-a pierdut mirosul pentru suprematia legii, si-a pierdut gustul pentru drepturile omului.

Asa incepe orice dictatura! Asa a inceput orice regim totalitar!

Co-vidul Legislativ

Guvernul Orban 2 a fost incapabil sa puna la punct o legislatie coerenta pentru combaterea pandemiei.

Scopul principal al reglementarilor facute de guvernanti in pandemie a fost de a-si crea un cadrul legal care sa le permita sa fure din banii publici si sa isi puna pilele, rudele si politrucii in functiile publice, inclusiv la conducerea spitalelor. Parlamentul a impiedicat acest lucru!

Varianta Guvernului pentru Legea starii de alerta propunea eliminarea transparentei in achizitiile publice, astfel incat, sub umbrela pandemiei, sa poata drena in liniste banii publici catre pusculita electorala a PNL. Parlamentul a oprit acest lucru! De asemenea, deschidea calea PNL pentru epurarea politica in institutiile publice si instalarea politrucilor, amantelor si pilelor in functii bine platite. Parlamentul a oprit si acest lucru!

Nu in ultimul rand, PNL isi dorea o stare de alerta pe termen nelimitat, ceea ce le-ar fi permis sa suspende cu totul democratia din Romania! Parlamentul a impiedicat si acest lucru!

Romania nu a fost lovita doar de COVID-19 – a fost afectata puternic si de CO-VIDUL LEGISLATIV, izvorat din dispretul lui Ludovic Orban fata de tot ce inseamna drepturi constitutionale si reguli democratice.

A dat OUG pentru restrangerea drepturilor, desi in Constitutie scrie ca acest lucru trebuie facut numai si numai prin lege.

A instituit carantina prin ordin de ministru desi, stia bine, ca doar prin lege poti restrange libertatea cetatenilor.

Nu putem accepta ca pandemia sa distruga democratia!

Guvernului Orban a fost prost si lenes. A facut legi proaste, pe care le-a trimis tarziu la Parlament. Acestea sunt motivele pentru care Romania a intrat in co-vid legislativ in ce priveste gestionarea pandemiei.

Guvernul Orban, girat de presedintele Iohannis, este responsabil pentru cea mai mare prostie politica a ultimilor 30 de ani: timp de 3 zile, Romania n-a avut nici stare de urgenta, nici stare de alerta. Sacrificiul facut timp de doua luni de milioane de romani a fost compromis pentru ca Orban si guvernul sau n-au fost capabili sa trimita Parlamentului, in timp util, un proiect de lege constitutional.

La fel s-a intamplat si cu Legea carantinei, un alt monstru legislativ! Guvernul a trimis foarte tarziu un proiect plin cu prostii si cu instrumente opresive, care tasneau din fiecare articol, din fiecare alineat al textului de lege.

Cu o impertinenta fara margini, Ludovic Orban a acuzat opozitia pentru starea de haos provocata de vidul legislativ in care s-a scufundat numai si numai din cauza propriei sale incompetente.

-Cele 3 Zile ale Prostiei, in care Romania a ramas fara reglementari in pandemie au avut loc numai si numai din cauza ca acest Guvern neserios a uitat sa trimita in timp util la Parlament proiectul de lege pentru starea de alerta.

-Cele 8 Zile fara carantina – nu doua saptamani, cum minte fara rusine presedintele Romaniei! – au avut loc numai si numai pentru ca acest guvern incompetent nu a fost in stare sa faca o lege a carantinei constitutionala, care sa respecte drepturile fundamentale ale omului, fiind nevoie de un maraton parlamentar pentru a elimina prostiile la kilogram care se aflau in tot cuprinsul legii.

Devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei

Ca si cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curtii de Conturi privind cheltuielile publice in timpul starii de urgenta a scos la iveala tunurile financiare incredibile date de guvernanti sub paravanul pandemiei.

Raportul Curtii de Conturi, pe care presedintele Iohannis si premierul Orban se fac acum ca nu-l vad, ca si cum nu ar fi existat niciodata, ne dezvaluie cea mai mare frauda guvernamentala din ultimii 30 de ani.

Este de-a dreptul revoltator! in timp ce le spuneau romanilor sa stea in casa in starea de urgenta, cei din guvern praduiau fara nicio jena bugetul statului, cu masti neconforme, cumparate pe spagi uriase, la suprapret, cu plati ilegale pentru produse si servicii nelivrate, cu achizitii frauduloase prin care s-a drenat banul public catre firmele clientelare de partid si catre sediile de campanie ale PNL.

In prezent, DNA investigheaza achizitii publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. Hotia incepe sa iasa la suprafata, din aproape toate achizitiile facute de Guvern in aceasta perioada.

Pandemia a fost transformata intr-o pande-mita generalizata!

Coruptia si spaga au ajuns pana in Cancelaria Premierului. Printre cei care au dat spagi de sute de milioane de euro se afla si omul de incredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil cand e intrebat daca a avut discutii cu acea persoana in timpul pandemiei.

Invocand siguranta sanatatii publice, cei din guvern au tranzactionat vietile cetatenilor cu spagi si plati ilegale de milioane si milioane de euro, din bugetul statului.

-Au cumparat ventilatoare pentru salvarea vietii pancientilor la preturi de 3-4 ori mai mari. Au cumparat izolete la pretul unui automobil – 17.000 de euro bucata!

-Au cumparat cu bani publici, de la firmele lor de casa, combinezoane si echipamente pentru medici cu preturi de 10 ori mai mari.

-Si fara pic de rusine fata de temerile romanilor in fata pandemiei au facut achizitii de masti de protectie la preturi de 100 de ori mai mari.

Asa s-a distrus iremediabil increderea romanilor in ceea ce spune Guvernul despre pandemie! Nimeni nu mai stie care este realitatea! Nimeni nu mai stie daca o masura este impusa pentru a combate pandemia sau mai degraba pentru a umple buzunarele partidului guvernamental inainte de alegeri!

Iar peste toate acestea, constatam ca cele 100 de milioane de masti nu au ajuns nici pana azi la persoanele cu venituri mici, asa cum prevede legea.

Pretul celor 100 de milioane de masti nelivrate inca s-a injumatatit de la momentul semnarii contractului.

Au trecut deja doua luni de stare de alerta in care romanii cu venituri mici au fost amendati ca nu si-au permis sa poarte masca de protectie in spatiile inchise.

Protectia Consumatorului a aratat ca 90% din mastile de protectie importate in guvernarea Orban sunt neconforme si pun sanatatea oamenilor in pericol. in loc sa asigure protectia cetatenilor in fata pandemiei, mastile Guvernului Orban devin factor de risc de infectare pentru populatie.

Haosul din educatie

Stiam inca de la inceputul pandemiei ca participarea elevilor la cursurile scolare importa anumite riscuri de transmitere a pandemiei.

Au trecut aproape 6 luni de la primul caz confirmat in Romania. 6 luni in care nu s-a facut nimic in aceasta privinta.

Nimic pentru siguranta elevilor, nimic pentru linistea parintilor, nimic pentru protejarea dascalilor.

Au fost 6 luni irosite de Iohannis si Orban. 6 luni in care pomposul proiect „Romania Educata” al presedintelui Iohannis a devenit o gluma foarte proasta.

In cele 6 luni de pandemie, nu s-a cumparat nicio tableta pentru elevi, niciun laptop pentru profesori. Nici macar un singur metru patrat nu a fost adaugat la spatiile de invatamant deja existente. Nu s-a luat nicio masura concreta pentru deschiderea anului scolar. Nu exista niciun ghid, niciun indrumar de la guvern pentru autoritatile locale, carora insa li se cere cu multa aroganta si impertinenta sa rezolve problemele la nivel local. Nu s-a dat 1 leu de la buget autoritatilor locale pentru a amenaja spatiile de invatamant in conditii de siguranta pentru elevi. Bugetul pentru educatie a scazut, pentru ca, asa cum spunea Fantasticul Citu, Sanatatea si Educatia nu sunt prioritati pentru Guvernul PNL.

Nimic concret, nimic clar, nimic predictibil. Doar scenarii colorate, in care domnul Iohannis confunda „suma” cu „media”, atunci cand ne explica modul in care va calcula Guvernul incadrarea localitatilor in cele trei culori ale semaforului.

Ca intr-o piesa de teatru absurd, la intrebarile arzatoare ale parintilor, elevilor si profesorilor, ministrul Educatiei, Monica Anisie ”Pepsiglas” are un singur raspuns: „Vom analiza si acest scenariu”.

Nici in acest domeniu al educatiei, marcat de lipsa resurselor financiare, nu s-au putut stapani sa nu bage mana in buzunarul bugetul de stat. si aici au pus la cale o alta afacere liberala, de tipul „Prietenii PNL stiu de ce!”. Termenul de depunere a ofertelor pentru cele 17 milioane de masti pentru elevi si profesori a fost de doar 4 ore, astfel incat posibilii concurenti din piata libera sa nu aiba timp sa strice afacerile firmelor clientelare ale PNL. Doar reactia publica de revolta din partea societatii a impiedicat producerea acestei fraude de proportii din fondurile publice!

Guvernul Orban a pierdut controlul economiei

Dezastrul bugetar

Ne aflam in fata unui dezastru economic si fiscal-bugetar cu deficite uriase in care singura competitie este intre gaurile trimestriale date de acest guvern.

„Fantasticul” ministru, cel cu „Gaura Bugetara”, dl. Florin Citu, a reusit rara performanta de a da, in doar 9 luni, 3 GAURI consecutive la bugetul de stat, care in total depasesc 22,7 miliarde lei:

-4,6 miliarde lei noiembrie – decembrie 2019,

-10,5 miliarde lei ianuarie – martie 2020 si

-7,56 miliarde lei aprilie-iunie.

Iar marea gaura bugetara se adanceste de la o zi la alta.

251 milioane lei pe zi! Atat a adaugat Guvernul PNL la deficitul bugetar in fiecare zi de guvernare din prima jumatate a acestui an!

Dupa ce lumea s-a saturat ca Guvernul PNL sa tot dea vina pe „greaua mostenire”, Orban si Citu au schimbat discursul. Acum dau vina pe pandemie, care, ghinion!, i-ar fi impiedicat sa faca lucruri fantastice pentru Romania.

In realitate, Romania a intrat in criza bugetara cu mult inainte de criza coronavirus! La 30 iunie 2020, deficitul bugetar a depasit 45 miliarde lei, cu 215% mai mare decat deficitul la sase luni in 2019 si cu 65% mai mare fata de deficitul pe tot anul 2018. In primele 6 luni din 2020 deficitul bugetar s-a adancit la 4,17% din PIB depasind tinta propusa initial de Guvernarea PNL pentru tot anul 2020!

Este un record pe care nu l-a putut atinge nici macar Guvernarea Basescu-Boc. Este un record care arata incapacitatea de a gestiona finantele tarii.

Pandemia nu poate scuza prostia!

Desi au avut exemple de buna practica din partea altor state din Uniunea Europeana, desi au primit solutii la cheie in propunerile facute de PSD, ministrii Guvernului Orban au ignorat totul si au tratat actul de guvernare cu o aroganta de neimaginat.

Acum, cand totul se prabuseste, dau vina pe pandemie.

Dar nimeni nu ii mai crede! PANDEMIA NU POATE SCUZA PROSTIA!

Guvernul Orban nu poate da vina pe pandemie, in conditiile in care Romania a alocat doar 3,5% din PIB pentru atenuarea efectelor negative ale crizei Covid si pentru refacerea economiei. Polonia a alocat 15% din PIB, Bulgaria 11,7% din PIB, Ungaria 18% din PIB, Cehia 15% din PIB. Chiar si Serbia - tara non UE aloca 6,5% din PIB pentru stimulare economica in anul 2020.

Ca rezultat, Consiliul Fiscal prevede o cadere economica a Romaniei de 9-10% in termeni reali, in anul curent, ceea ce inseamna ca Romania se va departa de media UE, iar dezechilibrele macroeconomice si decalajele sociale vor fi in crestere.

Guvernul PNL nu poate da vina pe pandemie in conditiile in care nu a fost in stare sa vina cu plan coerent de redresare economica. Incapabil sa reactioneze rapid la provocarile economice, incapabil sa vina cu solutii curajoase si masuri prompte pentru sprijinirea firmelor lovite de pandemie, Guvernul Iohannis-Orban si-a castigat repede renumele „Guvernului Vom face, Vom drege”.

La toate intrebarile legate de cum va interveni Guvernul pentru a sprijini economia nationala in fata pandemiei, singurele masuri oferite de Iohannis si Orban erau din categoria „Vom face”, „Vom analiza”, „Vom vedea”, „Avem un plan”, „Ne gandim”, „Vom evalua”.

Dupa cinci in luni in care economia si nivelul de trai s-au prabusit, Guvernul Orban a venit cu o parodie de program de guvernare in care relansarea economica urmeaza sa aiba loc abia in 2027!

Orban si Iohannis nu pot da vina pe pandemie, in conditiile in care Guvernul Lor nu a luat nicio masura eficienta de crestere a colectarii veniturilor la buget.

Din contra, guvernarea PNL a oferit cu generozitate facilitati fiscale si taieri de taxe de care au beneficiat mai ales companiile mari, puternice din punct de vedere financiar. Consiliul Fiscal arata ca bugetul 2020 a pornit cu pierderi de peste 0,5% din PIB.

Risipa banului public s-a vazut in raportul Curtii de Conturi care a dezvaluit achizitiile publice la suprapret, directionarea banilor publici, in mod discretionar catre primarii PNL, despagubiri si plati neverificate spre firme de casa ale PNL.

Incompetenta gestiunii finantelor publice este confirmata si de Consiliul Fiscal, care estimeaza un deficit bugetar de 8,9% din PIB in acest an, mult peste prognozele Guvernului.

Guvernul PNL nu poate da vina pe pandemie, in conditiile in care ministrul fantastic Citu a renuntat la venituri fiscale de peste 12 miliarde lei dupa doar 3 luni din anul 2020, venituri care nu erau afectate de pandemie şi care erau datorate de marii contribuabili. Toata aceasta lipsa de preocupare in colectarea veniturilor a fost trecuta pe deficitul public, deşi Romania se afla deja in procedura de deficit excesiv, dupa ce anul trecut Guvernul Orban a marit artificial deficitul la bugetul de stat.

Nu poti da vina pe pandemie, cand renunti la colectarea arieratelor istorice care au ajuns la peste 19 miliarde lei. in mod cu totul inexplicabil, marii datornici privati au beneficiat, la fel ca celelalte firme, de sprijin guvernamental, de rambursari si de amanari de plati, totul fiind sustinut din banii imprumutati de ministrul Citu pe spinarea cetatenilor romani.

Este o mare impertinenta sa dai vina pe pandemie, in conditiile in care, in primele 6 luni ale anului, Guvernul a transformat Romania in raiul evazionistilor. Marea evaziune a profitat de faptul ca statul a lasat “garda jos” si nu a tinut cont, in niciuna dintre masuri, de existenţa suspiciunilor de evaziune sau de informatiile legate de fapte de evaziune fiscala care incriminau anumite companii. Sa fie nepasare sau premeditare? Cert este ca Guvernul Orban a lipsit bugetul de stat de venituri care insumeaza 12 miliarde euro la şase luni, bani care ar fi fost suficienti atat pentru majorarea pensiilor, cat si pentru dublarea alocatiilor.

Cu „Fantasticul Citu” Romania se imprumuta cu 1.000 de euro pe secunda!

Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul si viitorul tarii sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetentei fara margini a acestui Guvern.

In numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finantelor Publice a imprumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decat guvernarea PSD. Cu o viteza de imprumut de 1.000 de euro pe secunda, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB in luna mai 2020.

Guvernul nu a dublat alocatiile copiilor, dar le-a impovarat viitorul cu de 15 ori mai mult suma necesara cresterii alocatiilor.

Dar nu e vorba doar de impovararea generatiilor viitoare. E vorba si de impovararea batranilor din prezent. Cheltuielile suplimentare cu dobanzile pentru imprumuturile fantastice ale ministrului Citu, de peste 770 de milioane de lei ar fi fost suficiente pentru majorarea pensiei minime cu 10% de la 1 ianuarie 2020, asa cum era prevazut in programul de guvernare al PSD.

Romanii platesc acest pret al incompetentei PNL pentru ca, pentru cineva nepriceput in economie, e mult mai simplu sa te imprumuti, decat sa dezvolti economia si sa cresti astfel veniturile la bugetul de stat.

Nivelul de trai al populatiei s-a prabusit. Oamenii au pierdut tot ce castigasera in guvernarea PSD.

Unde s-au dus banii imprumutati de Guvernul Orban? Pentru ce platim acest cost urias?

Nu se vede nimic in economie! Dimpotriva economia se prabuseste, in procente cu doua cifre.

Nu se vede nimic in nivelul de trai al populatiei. Dimpotriva, puterea de cumparare scade de la o zi la alta, in ritm accelerat.

Cresterile de venituri din anii anteriori, toata bunastarea pe care romanii au reusit sa o acumuleze, sunt anulate de prabusirea puterii de cumparare a populaţiei in scurta guvernare PNL.

Guvernarea PNL a readus austeritatea, saracia si cercul vicios al salariilor mici.

Salariul mediu net a scazut cu 161 de lei (4,8%) fata de decembrie 2019, in timp ce inflatia este la nivelul de 2,58%. Deci o scadere cu 7,38% a puterii de cumparare reale in doar 5 luni din anul 2020.

Luna mai 2020 a fost a doua luna de scadere a puterii de cumparare a castigului salarial mediu, conform INS, ceea ce indica practic intrarea in recesiune a nivelului de trai!

Ministrul Finantelor se lauda cu o inflatie sub 3%. Nu are insa niciun merit pentru asta, pentru ca totul se datoreaza scaderii preturilor internationale la carburanti si la energie in contextul pandemiei.

Dar pensionarii si cei cu venituri mici nu isi permit sa circule cu automobilul pentru a se bucura de scaderea pretului la carburanti. Pentru ei e dureroasa cresterea preturilor la alimentele de stricta necesitate. Pentru ei conteaza cresterea preturilor cu 25% la fructe si legume. O crestere care nu e acoperita de majorarea de doar 14% a pensiilor sau de 20% a alocatiilor.

Scaderea accelerata a puterii de cumparare a populatiei adanceste inechitatea sociala, prapastia dintre cei care au mai mult decat au nevoie si cei care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta si conduce la falimentul ofertei interne.

Somajul galopant devine mai inspaimantator decat noul coronavirus

Falimentul economiei romanesti in epoca guvernarii PNL a condus la explozia dramatica a numarului de someri. Peste 1 milion de someri a provocat proasta gestiune a crizei de catre guvernarea PNL.

Ministrul Muncii nu stie cati someri sunt in Romania, fiind rupt cu totul de realitate.

Rata somajului in luna mai 2020 a crescut galopant, revenind la nivelul de acum 3 ani, de 5,2% si anuland astfel toate eforturile PSD care adusese somajul la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani (doar 3,1%).

Ultimele date oficiale comunicate de Ministerul Muncii la sfarsitul lunii mai 2020 aratau ca peste 590.000 de contracte de munca au fost suspendate, in timp ce peste 400.000 de contracte de munca erau incetate definitiv.

Teama romanilor de a-si pierde locul de munca a devenit mai mare decat teama de coronavirus. Romanii nu mai pot accepta o revenire la starea de urgenta nu pentru ca ar ignora riscul epidemic, ci pentru ca se tem ca isi vor pierde locul de munca.

Harababura IMM-Invest

Nici mediul de afaceri nu s-a bucurat de un sprijin real din partea Guvernului Orban. Singura mare „reusita” cu care se impauneaza Guvernul este copiata prost din programul PSD si aplicata si mai prost in guvernarea PNL.

Asa-numitul sprijin acordat firmelor de catre Guvern prin IMM-Invest a inceput tarziu si s-a blocat din prima zi de functionare.

Numai Citu vede IMM Invest ca pe un „succes incontestabil”. in realitate, accesul companiilor romanesti la finantare este aproape imposibil si se face la costuri ridicate. Cele 11.589 de cereri din partea IMM-urilor aprobate pana la jumatatea lui iulie, cu un volum total al finanţarii garantate ridicandu-se la 10,2 mld. lei, reprezinta pentru Guvernul liberal cheia de bolta revenirii economice.

Dar si aici au mintit in fata populatia! Curtea de Conturi a aratat ca la finalul lunii iunie, dupa aproape 4 luni de restrictii severe, doar 1.500 de firme aveau contracte de garantare semnate, pentru a putea obtine creditele bancare. in aceeasi perioada, prim-ministrul Orban si ministrul Finantelor Citu minteau de la tribuna Palatului Victoria anuntand cu pompa ca 7.000 de firme ar fi obtinut creditele garantate de guvern.

In realitate, la acel moment, Fondul de Garantare semnase doar 26,4% din cererile de finantare aprobate de banci si doar 2,3% din totalul de 64.282 de cereri de finantare depuse de firme in platforma IMM-Invest.

Prin urmare, in loc sa fie un succes cum pretinde ministrul Citu Fantastic, IMM Invest s-a dovedit a fi un rusinos esec!

Prabusirea exporturilor

In primele 5 luni din 2020, exporturile au scazut cu 19%, iar deficitul balantei comerciale a urcat la un nivel record pana la 7,4 miliarde euro.

Deficitul comercial a crescut cu 12,5% faţa de aceeaşi perioada a anului trecut, ajungand deja la 3,35% din PIB.

Investitiile straine directe au trecut pe minus

Investitiile straine directe nete au scazut cu 2,5 miliarde euro fata de aceeasi perioada a anului trecut (datele BNR arata o valoare neta a ISD de minus 338 milioane euro fata de plus 2,1 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut). Incapacitatea de a gandi stimuli economici eficienti a condus la pierderi de 57 miliarde euro in cifra de afaceri a companiilor din Romania in perioada crizei Covid!

Agricultura lasata sa moara in seceta si in pandemie

Guvernul Orban 2 a manifestat o indiferenta toxica fata de unul dintre cele mai importante sectoare ale cresterii economice romanesti: agricultura. Lipsa Programului PNL de guvernare pentru agricultura si dezvoltare rurala a dus la dezastrul existent in sectorul agricol romanesc.

Seceta a cauzat distrugerea culturilor de toamna, dar si a celor de primavara: peste 2 milioane de hectare au fost total compromise. Desi existau semnale inca de anul trecut ca exista seceta pedologica, Guvernul Orban 2 nu a miscat un deget. in loc sa aloce fonduri pentru a preveni dezastrul previzibil din 2020, Guvernul Orban a diminuat bugetul Ministerului Agriculturii cu 3 miliarde de lei fata de anul precedent. Printre bugetele afectate a fost si cel al ANIF, ceea ce arata dezinteresul iresponsabil al Guvernului Orban fata de nevoia stringenta de extindere a sistemului de irigatii.

Blocarea legumicultorilor privind accesul la piata, in aceasta perioada, a generat pierderi de sute de milioane de lei.

Lipsa de pricepere, incoerenta si incapacitatea Guvernului PNL de a intelege acest domeniu s-a putut vedea in Ordonanta Militara nr. 8, care a interzis exportul de produse agroalimentare, suprimand astfel pietele de desfacere pentru produsele romanesti. Prostia a fost reparata peste cateva zile, prin Ordonanta Militara nr. 9, care a anulat interdictia din Ordonanta 8 – in urma protestelor fermierilor romani. Multa incoerenta si putina competenta!

Desi fermierii romani sufera in continuare pierderi uriase din cauza pandemiei, Ministerul Agriculturii nu a reusit sa aduca nici macar un euro de la Uniunea Europeana din aceste fonduri dedicate pentru compensarea efectelor negative din agricultura generate in contextul pandemiei.

Spre comparatie, in 2019, in Ministerul Agriculturii functionau si aveau finantarea asigurata peste 100 de programe pentru fermierii romani. Fondurile europene erau atrase in intregime, iar subventiile ajungeau la timp. Ministrul PNL a oprit sau a redus finantarea acestor programe.

Minciunile gogonate privind fonduri europene obtinute de Romania

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis i-a mintit pe romani in fata cand s-a laudat ca ar fi obtinut pentru Romania impresionanta suma de 80 de miliarde euro. O minciuna la fel de umflata precum suma anuntata!

In urma asa-ziselor negocieri purtate de Iohannis, Romania a obtinut mai putin decat era prevazut inainte de inceperea negocierilor. in realitate din cele 80 de miliarde anuntate de Iohannis, mai mult de jumatate, adica 46,4 miliarde de euro reprezinta bugetul multianual 2021-2027 care ii revenea Romaniei in baza contributiei platite la bugetul european.

Asadar, doar 33,5 miliarde de euro reprezinta componenta de ajutor de redresare economica pentru aceasta perioada de criza.

Dar nu minciuna lui Iohannis ar fi cea mai mare problema a Romaniei. Nu e nici prima si cu siguranta nu va fi nici ultima.

Cea mai mare problema este ca Romania a ratat in ultimele luni posibilitatea de a folosi fondurile europene de care ar fi fost nevoie pentru a depasi prezenta criza.

-Nu exista proiecte incepute si contractate sub guvernarea PNL.

-Nu exista un plan pentru cele 46,4+33,5 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

-Nu a existat niciun sprijin pentru cei care gestioneaza proiecte in aceasta perioada.

-Nu a fost lansata nicio linie de finantare cu fonduri europene pentru sustinerea investitiilor in afaceri, ratand momente optime pentru interventia in economie.

Cu fiecare zi care trece, pierdem bani europeni, iar pana in prezent, Romania nu a profitat in niciun fel de faptul ca executivul european ne-a permis mai multa flexibilitate in folosirea sumelor disponibile.

In domeniul fondurilor europene, Guvernul Orban 2 se putea folosi de simplificarea regulilor Comisiei Europene in contextul crizei COVID-19, cum ar fi libertatea totala de a transfera sume de bani de la un program la altul, de la un fond la altul sau de la o regiune la alta.

Romania nu a profitat in niciun fel de cresterea ratei de finantare de la 85% la 100%, in urma deciziei Comisiei Europene de a renunta la obligatia cofinantarii nationale de 15% din partea statelor membre.

Nici nu ne putem astepta din partea acestui guvern sa fructifice aceste oportunitati de a atrage fondurile europene. Un guvern care a pornit la drum cu gandul la declansarea alegerilor anticipate nu putea avea ca prioritate domeniul fondurilor europene, un domeniu sensibil ce necesita transparenta, predictibilitate si continuitate.

Iar ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Guvernul Orban a taiat finantarea europeana de la sectoare cheie, pentru care exista proiecte in derulare, cu contracte de finantare semnate, dar si proiecte in pregatire avansata, cu un puternic impact negativ asupra investitiilor.

In topul taierilor de fonduri UE este chiar infrastructura mare unde nevoia de investitii depaseste resursele: 500 milioane Euro taiate de la infrastructura rutiera si feroviara; 350 milioane euro taiate de la infrastructura de apa si canalizare; 80 milioane euro taiate de la conservarea biodiversitatii; 50 milioane euro taiate de la proiectul de termoficare pentru Municipiul Bucuresti; 50 milioane euro taiate de la productia de energie regenerabila; 30 milioane euro taiate de la producerea de energie prin cogenerare de inalta eficienta.

S-au taiat fonduri din cadrul Programului Operational Capital Uman spre a fi redirectionate catre asigurarea somajului tehnic.

Desi ar fi putut opera modificari, Guvernul a ales sa nu aloce fonduri suplimentare pentru digitalizarea educatiei, in special pentru dotarea cu tablete sau laptopuri a elevilor vulnerabili si a cadrelor didactice, precum si pentru accesul la internet. Iar aceste lucruri sunt vitale in conditiile invatamantului online.

In schimb, Guvernul PNL a stopat liniile de finantare pe care le preluase de la Guvernul PSD care erau gata de lansare, cum ar fi finantarea dezvoltarii la nivel national a invatamantului profesional si tehnic, inclusiv a invatamantului dual sau finantarea pentru formarea si sustinerea angajatilor din industria turismului si a ospitalitatii, ambele linii de finantare ce urmau a fi sustinute prin Programul Operational Capital Uman.

Concluzii

Un guvern care nu mai e credibil nu mai poate calauzi natiunea pentru a traversa o criza acuta cum este cea provocata de pandemia de coronavirus.

Motiunea de fata prezinta motivele reale pentru care Guvernul Orban a pierdut controlul pandemiei si al economiei.

Motiunea de fata arata clar ca puterea de cumparare a romanilor a scazut si ca ne indreptam catre saracie si austeritate.

Acestea sunt motivele principale pentru care acest guvern trebuie sa plece!

Guvernul Orban a primit in urma cu cateva luni un vot de investire pentru ca Parlamentul a fost responsabil in fata pandemiei. PSD a votat pentru depasirea crizei politice provocate de obsesia PNL pentru anticipate. A votat pentru instalarea unui guvern functional care sa aiba parghiile necesare pentru a gestiona criza sanitara si pentru a preveni o criza economica. A votat desi parlamentarii si ministrii liberali, in frunte cu premierul Orban, erau izolati in vilele de protocol.

Cu toate acestea, ambele obiective care au stat la baza investirii Guvernului Orban 2 au fost ratate: pandemia a scapat cu totul de sub control, iar economia se prabuseste intr-un haos fara precedent!

Guvernul Orban a esuat in a deveni o solutie pentru problema pandemiei!

Guvernul Orban a devenit parte a problemei, o circumstanta agravanta pentru pandemie!

Nu mai putem permite perpetuarea prostiei! Nu mai putem permite perpetuarea incompetentei!

Nu mai putem tolera tonul rastit si arogant al premierului cand ii cearta pe cetateni pentru propria sa nerozie!

Nu mai putem asista la adancirea societatii intr-o stare de confuzie generalizata ce pune in pericol sanatatea publica!

Nu mai putem accepta devalizarea bugetului de stat la umbra pandemiei!

Nu mai putem permite distrugerea economiei nationale!

STOP! ACEST GUVERN TREBUIE SA PLECE!

Cetatenii au nevoie de un guvern competent! Au nevoie de un guvern care sa le fie partener si care sa le inspire incredere in traversarea crizei economice si sanitare.

RESPONSABILI PANA LA CAPAT. SOLUTIILE PSD, dupa inlaturarea Guvernului Orban 2

In contextul pandemiei si a dificultatilor economice din acest an, abordarea permanenta a PSD a fost nu doar de a critica guvernul PNL, ci si de a oferi solutii alternative in sprijinul cetatenilor si al economiei.

Asumandu-si costuri politice consistente, PSD a avut initiativa unui consens politic national, al unui armistitiu din partea partidelor politice pe durata pandemiei, astfel incat pe baza dialogului si colaborarii, masurile pentru combaterea pandemiei sa fie luate prin consens sincer, ce ar fi prevenit toate sincopele si vidul legislativ produse din cauza reglementarii deficitare la nivelul guvernului si a exercitarii discretionare a puterii executive. Aceasta deschidere spre consens si dialog in beneficiul cetatenilor a fost respinsa cu aroganta si infatuare de catre Guvernul Orban si de catre presedintele Iohannis.

Chiar si in aceasta situatie, PSD a facut in permanenta o opozitie constructiva si responsabila. A initiat legi pentru sprijinirea cetatenilor si mediului de afaceri in contextul pandemiei, a propus un program si solutii economice, care insa au fost respinse, refuzate, ignorate sau blocate, prin sesizari la CCR, cu aceeasi aroganta si infatuare din partea premierului Orban si a presedintelui Iohannis.

Printre aceste propuneri constructive din partea PSD s-au numarat urmatoarele propuneri legislative :

a) Plata parintilor care stau acasa cu copiii pe perioada intreruperii cursurilor.

b) Sustinerea angajatilor trimisi in somaj tehnic.

c) Amanarea obligatiilor de plata pentru contributiile sociale pentru firmele afectate.

d) Amanarea platilor la utilitati pentru cetateni.

e)Suspendarea imprumuturilor bancare pentru populatie si firmele afectate.

f) Scutirea de chirie pentru sediile firmelor afectate.

g) Plafonarea preturilor la medicamente si alimente.

PSD este constient ca dupa inlaturarea Guvernului Orban 2 este nevoie de un plan coerent, care sa poata fi implementat rapid de un guvern de tranzitie, pentru redresarea societatii si pentru salvarea economiei nationale. Fara a intra in detalii, prezentam aici pe scurt principalele directii ale programului propus de PSD viitorului Guvern:

Acces echitabil la sanatate

Propunem romanilor un Program de Management profesionist in criza Covid. Comunicare transparenta, un Plan coerent de testare a populatiei si Cresterea capacitatii de raspuns la situatii de risc epidemiologic. Aceste lucruri sunt prioritare pentru redarea increderii cetatenilor in sistemul de sanatate publica. Sustinem un Acces echitabil la sistemul de sanatate prin Programele “Servicii medicale de baza pentru toti romanii” si “Servicii medicale de urgenta pentru toti”. Vom aplica masuri concrete pentru Cresterea capacitatii sistemului sanitar prin investitii in personalul medical si infrastructura de sanatate – prin programele de sprijin pentru spitale, cabinetele de medicina de familie si SMURD. Repornim productia de medicamente si echipamente sanitare in Romania.

Protejarea puterii de cumparare, locuri de munca si cresterea natalitatii

Cresterea nivelului de trai al populatiei si a puterii de cumparare trebuie sa reprezinte principalele obiective ale oricarui program de guvernare. Pentru aceasta, primul pas este respectarea drepturilor castigate deja de cetateni prin legile adoptate privind cresterea pensiilor si a alocatiilor.

Locurile de munca bine platite reprezinta cea mai buna forma de protectie sociala activa. Prin urmare propunem o schema de ajutor de stat privind cresterea ocuparii in zonele cu somaj ridicat si masuri concrete pentru stimularea angajarii celor 1 milion de romani trimisi in somaj in ultimele 9 luni.

Trebuie avuta in vedere si una dintre problemele structurale grave ale Romaniei – problema demografica. Implementarea unui Program Integrat de Crestere a Natalitatii reprezinta corecta rezolvare a acesteia.

Acces echitabil la educaţie

Toti copiii, elevii si studentii trebuie sa inceapa noul an scolar in cele mai sigure conditii. Am identificat in Programul “Educatie de calitate” cele mai bune masuri pentru a le oferi tuturor solutii de invatare cat mai bune in conditii de siguranta sanitara. PSD propune program integrat si detaliat privind desfasurarea invatamantului online si altul privind Digitalizarea resurselor educationale pentru toti beneficiarii actului de

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani