Grid star
eveniment

PARLAMENTARII AMANA PRIVATII – Peste patru milioane de romani asteapta decizia finala privind voucherele de vacanta. Comisiile din Camera Deputatilor intarzie avizul pentru legea adoptata de Senat (Document)

Acordarea voucherelor de vacanta in domeniul privat este blocata in Camera Deputatilor. Proiectul de lege initiat de mai multi parlamentarii PNL, printre care Roberta Anastase si Alina Gorghiu, prevede modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta care a trecut de Senat prin adoptare tacita, in iunie 2023, iar acum se afla in Camera Deputatilor.

Totusi, de luni bune, se asteapta avizul de la comisiile de specialitate (vezi facsimil), dupa cum urmeaza:

-Comisia pentru buget, finante si banci;

-Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale;

-Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului;

-Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Potrivit proiectului aflat in Camera, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata. In ceea ce priveste, efortul bugetar acesta este de circa 6,09 miliarde lei.

In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus. Spre exemplu, la CAS statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor.

In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca:

"De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

 

* Cititi aici proiectul de lege privind modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta in forma adoptata de Senat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani