Grid star
eveniment

MAJORITATE PENTRU VOUCHERELE DE VACANTA – Proiectul prin care se acorda tichete si angajatilor din privat a fost votat in comisia din Camera Deputatilor. Initiativa a trecut deja de Senat (Document)

Aviz pozitiv in Camera Deputatilor cu privire la proiectul de lege care prevede acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din mediul privat. Initiativa a fost deja adoptata de Senat, Camera fiind for decizional. Legea nu a intrat inca la vot, insa Comisia pentru drepturile omului a dat unda verde, cu majoritate de voturi.

Daca va fi adoptata si de Plenul Camerei, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual. Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei. In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

Se arata ca la CAS, statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor. In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca.

Bani de la buget

"De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani