Grid star
eveniment

SE MODIFICA PNRR – Noul plan a fost transmis Comisiei Europene: "Unele masuri incluse initial nu mai pot fi indeplinite”

Romania a cerut oficial Comisiei Europene modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Printre motive se numara si faptul ca unele masuri incluse initial in Plan nu mai pot fi indeplinite.

Astfel, ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) condus de Adrian Caciu (foto) a transmis Comisiei Europene Planul National de Redresare si Rezilienta revizuit.

Documentul include modificarile PNRR in urma aplicarii articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, care a condus la diminuarea alocarii componentei de grant 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse modificari generate de situatia geo-politica actuala care a dus la cresterea preturilor la materiale de constructii si  intreruperea lanturilor de aprovizionare, motiv pentru care unele masuri incluse initial in PNRR nu mai pot fi indeplinite (in totalitate sau partial). O alta modificare vizeaza introducerea noului capitol REPowerEU, prin care Romania va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare in valoare de 1,4 miliarde euro.

"Le multumesc tuturor colaboratorilor care au contribuit la propunerea de ajustare a Planului National de Redresare si Rezilienta. A fost un efort de echipa, sustinut si continuu. De asemenea, le multumesc atat reprezentantilor Comisiei, cat si coordonatorilor de reforme si investitii pentru faptul ca au inteles ca investitiile aflate in intarziere, care au risc de neimplementare in cei trei ani pe care ii mai avem la dispozitie pentru atragerea banilor prin PNRR, trebuie mutate in programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont de implementare mai mare cu trei ani. In acelasi timp, Romania va beneficia de noi investitii pentru cresterea rezilientei si independentei energetice, in valoare de 1,4 miliarde euro prin REPowerEU”, a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu.

MIPE arata ca propunerea de ajustare vizeaza modificari prin actualizarea Planului pentru a tine seama de diminuarea sprijinului financiar nerambursabil, a articolului 21, care permite modificarea masurilor ca urmare a unor circumstante si a articolului 21.c prin care se include un nou capitol REPowerEU.

Independenta energetica

Noile masuri propuse prin REPowerEU vizeaza cresterea rezilientei si a independentei energetice a Romaniei prin cresterea ponderii productiei de energie electrica din surse regenerabile, decarbonizarea sectorului rezidential prin cresterea eficientei energetice a cladirilor, dezvoltarea si digitalizarea capacitatilor de transport, precum si calificarea resurselor umane in raport cu cerintele specifice sectorului de energie regenerabila.

Printre masurile ce se regasesc in capitolul REPowerEU se numara:

-utilizarea terenurilor neproductive aflate in proprietatea statului ca zone de accelerare pentru productia de energie din surse regenerabile;

-infiintarea de ghisee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere in vederea obtinerii informatiilor pentru realizarea investitiilor de eficientizare energetica a cladirilor:

-dobandirea de noi competente in domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesionala;

-crestrea productiei de energie verde;

-eficienta energetica la nivelul cladirilor rezidentiale si publice;

-digitalizarea si modernizarea retelei nationale de transport a energiei electrice.

Banii imprumutati

In urma diminuarii componentei de grant (asistenta financiara nerambursabila) cu 2,11 miliarde euro si includerii componentei REPowerEU, Romania va beneficia de o alocare de 28,50 miliarde euro pentru implementarea PNRR. Din aceasta, 13,59 miliarde va fi componenta de grant si 14,91 componenta de imprumut.

"Initial, Romania a avut prin PNRR o alocare de 29,18 miliarde euro, din care granturi in valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro si imprumuturi in valoare de 14,94 miliarde euro. Romania trebuie sa finalizeze implementarea reformelor si investitilor finantate in cadrul PNRR pana la sfarsitul lunii august 2026. In acelasi timp, fondurile alocate prin Politica de Coeziune 2021-2027 pot fi atrase pana la finalul anului 2029”, arata MIPE.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani