Grid star
eveniment

MINISTRUL DE FINANTE A ANUNTAT CE SE INTAMPLA CU PROGRAMUL NOUA CASA – Valorea si dobanda creditelor (Document)

Ministrul de Finante, Adrian Caciu, a anuntat vineri, 11 februarie 2021, ca a semnat continuarea programului Noua Casa. Potrivit ministrului Finanțelor, "alocarea se va menține în prima faza la nivelul de anul trecut, iar in functie de evolutie vom suplimenta plafonul”.

Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa va fi în valoare de 2 miliarde lei, conform Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCMM). Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achizitiona in cadrul programului urmatoarele tipuri de locuinte:

a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
b) locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in cont stat, iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta.

Valoarea si dobanda creditelor

Potrivit FNGCIMM, Noua Casă 2022 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului pe care il puteti accesa este de:

-6 6.5 0 0 euro – pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
-119.000 euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de maxim 2%.

*Ghidul Noua Casa 2022

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani