Grid star
eveniment

IOHANNIS SE SPALA PE MAINI – Presedintele nu va mai convoca noi consultari cu partidele pentru desemnarea unui premier pana cand nu se formeaza o majoritate. De ce nu a facut asa de la inceput si a preferat fortarea instalarii lui Dacian Ciolos sau Nicola

Presedintele Klaus Iohannis se spala pe maini dupa ce a a esuat cu doua propuneri pe premier. Iar acum anunta ca asteapta o majoritate care sa desemneze un sef al Executivului.

Dupa ce l-a desemnat premier pe Dacian Ciolos, in ciuda evidentei ca acesta nu va putea obtine sprijin parlamentar pentru a forma guvernul, lucru confirmat de votul din Parlament (click aici pentru a citi), iar apoi pe generalul Nicolae Ciuca, care macar si-a depus mandatul cand a vazut ca nu va fi votat (lucru previzibil), Iohannis a iesit la rampa joi, 4 noiembrie 2021. Nu in conferinta de presa, ci intr-o declaratie de presa.

Romania, in criza

Concret, Klaus Iohannis a anuntat ca "este foarte clar ca incercarile de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate si, in consecinta, nu pot sa accept in continuare astfel de abordari”.
Ne intrebam insa: oare nu stia Iohannis ca Dacian Ciolos si Nicolae Ciuca nu vor fi votati in Parlament? De ce oare a fortat numirea acestora in loc sa adopte strategia anuntata astazi, si sa astepte ca intai partidele sa se inteleaga?

Iata declaratia facuta de Klaus Iohannis:

"Buna seara! Am doua teme pe care doresc sa le ating.
Prima tema se refera la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din pacate, ultima propunere nu a intrunit un numar suficient de posibile voturi in Parlament si, astfel, Guvernul Ciuca nu s-a mai prezentat in Parlamentul Romaniei. Intre timp, partidele au reluat intre ele discutiile si acest lucru este foarte bun.
Este foarte clar ca incercarile de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate si, in consecinta, nu pot sa accept in continuare astfel de abordari.
In concluzie: voi astepta cu consultarile formale pana cand din discutiile dintre partide se cristalizeaza o majoritate, o majoritate asumata de partidele care vor dori sa propuna un guvern. Abia atunci, cand aceasta majoritate va fi asumata, voi convoca consultari pentru formarea noului guvern.
A doua tema se refera la scoli si vaccinare. La sfarsitul acestei saptamani se incheie vacanta scolara care a fost declarata pentru a evita raspandirea pandemiei in continuare.
La sfarsitul acestei saptamani vacanta nu va fi prelungita si, incepand de luni, acolo unde conditiile sanitare si epidemiologice o permit, elevii se vor putea intoarce fizic la scoala. Acest lucru este valabil pentru gradinite, pentru scoli, deci pentru sistemul preuniversitar. Insa va fi introdusa o noua conditie pentru ca scolile sa poata functiona cu prezenta fizica, si anume gradul de vaccinare al personalului scolii. Expertii, specialistii, din cele doua ministere, din INSP, vor discuta si maine se va emite ordinul comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii care detaliaza foarte clar aceste chestiuni.
Insa subliniez inca din aceasta seara: vaccinarea este singura sansa pentru a depasi aceasta pandemie. Putem sa ne uitam in jur, vedem ca in vestul Europei avem iarasi o crestere a pandemiei si concluzia este una trista si simpla: pandemia nu s-a incheiat. Insa noi avem solutia, ea se numeste vaccinare.
Va doresc multa sanatate!”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani