Grid star
eveniment

ANPC A DESCINS PE VALEA PRAHOVEI INAINTE DE CRACIUN – Iata ce au gasit comisarii. Presedintele Autoritatii: “Este inadmisibil”

Comandamentul de iarna al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat 57 de operatori economici pe Valea Prahovei, iar in urma abaterilor constatate au fost aplicate diverse tipuri de sanctiuni. Presedintele ANPC, Mihai Culeafa, a declarat ca este inadmisibil ca in secolul 21 sa mai discutam inca despre mizerie in spatiile de cazare.

In urma actiunilor de control, au fost depistate mai multe abateri de la legislatia in vigoare, cu precadere la spatiile de cazare. Printre acestea, conditii igienice de cazare necorespunzatoare (lenjerii si perne neigienizate cu urme fire de par, cu urme de uzura), prosoape insuficiente in camere, paviment si mobilier deteriorate, in bai
ANPC anunta ca a aplicat 39 amenzi contraventionale, in valoare de 372.000 lei, 35 de avertismente, oprirea temporara a prestarii serviciului pana la remedierea deficientelor pentru 15 operatori economici. Totodata, s-a propus suspendarea activitatii pentru o perioada de pana la 6 luni pentru un operator economic.

Iata anuntul ANPC:

“Activitatea Comandamentului de iarna 2021, organizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si care isi va desfasura activitatea in perioada 20-31.12. 2021, a vizat, astazi (22 decembrie 2021) zona Predealului, cunoscuta statiune montana de pe Valea Prahovei.

Coordonat de presedintele ANPC, Mihai Culeafa, si de directorul general ANPC, Paul Anghel, Comandamentul presupune prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor aflati in vacanta, in statiunile din Romania, in perioada sarbatorilor de iarna.
Comandamentul si-a propus, pentru inceput, verificarea locatiilor care ofera cazare, a restaurantelor, dar si a catorva supermarketuri cu nume sonore pe piata romaneasca.

In primele 3 zile, comisarii ANPC au verificat 57 de operatori economici, iar in urma abaterilor constatate au fost aplicate diverse tipuri de sanctiuni, dupa cum urmeaza:
-39 amenzi contraventionale, in valoare de 372.000 lei
-35 de avertismente
-oprirea temporara a prestarii serviciului pana la remedierea deficientelor, pentru 15 operatori economici
-propunere de suspendare a activitatii pentru o perioada de pana la 6 luni, pentru un operator economic

In urma actiunilor de control, au fost depistate mai multe abateri de la legislatia in vigoare, cu precadere la spatiile de cazare.

Cateva dintre cele mai importante au fost:

-utilizarea unor materii prime cu data limita de consum/data durabilitatii minimale depasita
-utilizarea unor materii prime refrigerate si ulterior congelate fara ca operatorul sa fie autorizat in acest sens,
-utilizarea unor materii prime cu modificari organoleptice.
-depozitarea materiilor prime in ambalaje de transport alaturi de alte materii prime in spatiul de frig din blocul alimentar.
-utilizarea unor spatii frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tavile de inox, grasimi
-paviment murdar, neigienizat cu urme de resturi alimentare
-utilizarea unor tavi si ustensile de bucatarie in stare avansata de degradare, cu urme de rugina, arsuri rezultate de la coacere, imbacsite, depozitate pe suprafete cu praf.
-lipsa mentionarii alergenilor din lista meniu
-utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate
-lipsa informatiilor din camerele de cazare, pentru turisti
-conditii igienice de cazare necorespunzatoare (lenjerii si perne neigienizate cu urme fire de par, cu urme de uzura)
-prosoape insuficiente in camere
-mobilier si mocheta deteriorate, in camere
-paviment si mobilier deteriorate, in bai
-prize smulse din perete
-lipsa unor avize de functionare pentru diverse activitati.

'Este inadmisibil ca in secolul 21 sa mai discutam inca despre mizerie in spatiile de cazare. Inadmisibil! Avem atatea formule de detergenti, la preturi mereu accesibile, dar, din motive stiute doar de operatorii economici, tot nu par a fi utilizate. Nu voi tolera astfel de situatii! Aspectul acesta, al curateniei si al conditiilor corespunzatoare, nu trece neobservat nici in cazul retailerilor, care, uneori, lasa de dorit…
Avand in vedere aceasta atitudine care pare ca se acutizeaza, ne propunem sa sporim frecventa controalelor, pana observam imbunatatiri si nu vom inceta pana nu vom obtine rezultate'
a declarat Mihai Culeafa, presedintele ANPC, la finalul zilei.

Verificarile pe care le intreprinde Comandamentul de iarna al ANPC continua, la nivelul intregii tari”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani