Grid star
eveniment

ROBORUL A DEPASIT 8% - Probleme pentru cei cu rate la banca. Cotatia anuntata de BNR

Probleme pentru romaniii cu credite la banca. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 a depasit 8%.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni, 1 august 2022, noua cotatie: 8,01%, fata de 7,97, valoare inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Cresterea ROBOR inseamna si cresterea ratelor la banca, ceea ce este o problema pentru multi dintre romani, care solicita suspendarea la plata. Lucru care se aplica si la programul Prima Casa.

Suspendarea ratelor

Din anul 2020 si pana in prezent au fost suspendate la plata ratelor un numar de 126.712 contracte in valoare de pana la 628 milioane lei. Potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), incepand cu luna mai 2022 peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casa au solicitat modificarea modului de calcul a dobanzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR in IRCC (Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor).

Politica monetara

Banca Nationala a Romaniei a majorat luna trecuta rata dobanzii de politica monetara cu un punct procentual, la 4,75%. Cresterea vine de la de la 3,75 la suta pe an, si se aplica incepand cu 7 iulie 2022.
Consiliul de Administratie al BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022.
Institutia condusa de Mugur Isarescu a anuntat ca vrea si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani