Grid star
eveniment

PIATA AUTO – Inmatricularile noi, pe minus (Document)

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 12,3% in trimestrul IV 2022 fata de trimestrul IV 2021.

Potrivit Institutului National de Statisica, in trimestrul IV 2022, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 7,2% comparativ cu trimestrul IV din anul 2021.
In trimestrul IV 2022, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 68,3%, in scadere cu 5 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2021.

2022 vs 2021

In trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria autobuze si microbuze cu 54,9% si la categoria mopede si motociclete cu 12,5% si scadere la categoria autoturisme cu 13,1%.
In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile:
-la categoria autobuze si microbuze cu 78,9%;
-la categoria mopede si motociclete cu 23,9%;
-la categoria autoturisme cu 3,4%.

Scaderi la autocamioane

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 17,2% si cresteri la categoria autotractoare cu 11,2% si la categoria remorci si semiremorci cu 3,3%.

Masini noi

Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat crestere la categoria autotractoare cu 45,1% si scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 12,8% si la categoria remorci si semiremorci cu 0,6%.
Fata de trimestrul III 2022, in trimestrul IV 2022, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat scadere cu 12,5% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si cu 10,9% la vehiculele pentru transportul marfurilor.
Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului IV 2022, in proportie de 59,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 11,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Norma euro

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 34,9%.
Pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,8% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,7% au fost clasificate Non-Euro.
Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proportie de 29,3%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proportie de 37,3%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,9% au fost clasificate in norma Non-Euro.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani