Grid star
eveniment

PREMIERUL, PRECIZARI DESPRE BANII BUGETARILOR – Ciuca a raspuns la intrebarea care sta pe buzele romanilor: Ingheata sau nu salariile?

Premierul Nicolae Ciuca a facut marti, 25 martie 2023, un anunt cu privire la salariile bugetarilor. Seful Executivului a negat ca se are in vedere inghetarea acestora, varianta atat de vehiculata in spatiul public in ultimele zile.

Ciuca a sustinut ca aceasta varianta nu a fost discutata in sedinta coalitiei. Potrivit acestuia, se are in vedere chibzuirea mai bine a bugetului, avand in vedere ca pe partea de colectare s-a inregistrat un deficit de 4,5 miliarde, “fara sa se faca referire la masuri de inghetare a salariilor”.

Seful Executivului a fost intrebat daca mai cresc salariile in sanatate, pentru ca acolo sunt bugetari care nu au ajuns la nivelul grilei de anul trecut, si daca acest lucru se va intampla in 2023. Raspunsul lui Nicolae Ciuca: sunt mai multe categorii socio-profesionale care nu au ajuns la prevederile din grila, iar in functie de buget, se vor lua decizii.

Premierul a mai precizat ca indiferent de masurile care se vor lua, proiectele care sunt in derulare atat prin fondurile din PNRR, prin fondurile europene de coeziune, prin Banca Mondiala sau alte programe internationale, se vor derula fara niciun fel de limitare.

Iata intrebarile adresate premierului si raspunsurile acestuia:

Reporter:

Domnule premier, puteti sa ne spuneti concluziile coalitiei si de ce ati cerut o analiza cu privire la bugetarii care sunt mai bine platiti decat presedintele Klaus Iohannis? Stiu ca s-a discutat si despre salariatii din mediul privat.

Nicolae-Ionel Ciuca:

Mie imi pare foarte rau pentru ca, incepand de vineri a circulat un document neoficial si in intalnirea de aseara am solicitat ca toate aceste aspecte sa fie clarificate. Nu avem nevoie sa inducem motive de panica in randul populatiei ca vor fi luate masuri de austeritate. Saptamana trecuta, vineri, am precizat foarte clar si nu numai vineri si la interventiile anterioare, ca, in acest moment, pe masa guvernului analizam posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fara sa se faca referire la masuri de inghetare a salariilor, fara sa se faca referire la altfel de masuri care, practic, nu sunt motivate in acest moment. Motivul pentru care am luat aceasta decizie a fost acela ca dupa trei luni de zile, pe colectare, s-a inregistrat un deficit de 4,5 miliarde.

Or, tinta noastra la nivelul guvernului este aceea de a ne incadra in deficit, asa cum a fost el asumat de catre tara noastra. Ati vazut ca agentiile de rating, la ultimele analize, au mentinut nivelul de rating, altele chiar l-au imbunatatit, tinand cont de evolutia economica a tarii noastre, de cresterea economica, de masurile pe care noi le-am luat, astfel incat sa ne incadram in tintele asumate. Ca atare, tinand cont de faptul ca niciodata nu am luat o decizie si nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise in spatii publice, am nevoie de analize care sa confirme concret situatia si modul in care putem sa identificam solutii, am cerut Ministerului de Finante sa-mi prezinte care sunt elementele care pot sa stea la baza unei decizii. Dar deciziile vizeaza, inca o data, reducerea cheltuielilor la bunuri si servicii, reducerea cheltuielilor pe masini, pe mobilier, cheltuieli care pot sa mai astepte si sa ne indeplinim obiectivele de investitii.

Reporter:

S-a discutat despre salarii, /.../ a veniturilor este sau nu o varianta pe care o analizati...?

Nicolae Ciuca:

Va rog sa acceptati sa nu comentez pana cand nu vine Ministerul Finantelor cu o masura. Este adevarat si foarte onest va spun ca aseara am discutat si am zis care sunt posibilitatile prin care putem sa rezolvam aceste masuri. Si, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectiva trebuie transpusa intr-o masura care se va concretiza in decizie dupa ce avem toate documentele pe masa, si nu discutam despre supraimpozitare, ci discutam despre impozitarea anumitor venituri.

Reporter:

Dar despre ce venituri vorbiti domnule premier, vorbiti doar despre bugetarii care castiga mai bine ca presedintele tarii sau si despre o supraimpozitare...?

Nicolae Ciuca:

Ideea de baza aceasta a fost legata de cei care au salariile mai mari decat presedintele tarii.

Reporter:

Dar si /in privat/?

Nicolae Ciuca:

Nu am discutat chestiunea aceasta, asteptam sa se vina cu masura. Nu este prevazut. Am discutat inclusiv ieri cu sindicatele. Am avut o intalnire tripartita si am discutat atat cu reprezentantii sindicatelor, cat si ai patronatelor si le-am spus: oameni buni, va rog sa nu va luati dupa zvonuri, aveti incredere si in noi, cand iesim si spunem. nu am iesit vreodata sa spun public ceva care sa nu fie asumat si sa nu fie concretizat in decizie. Nu ne ducem dupa astfel de mesaje.

Reporter:

Inghetati salariile?

Nicolae Ciuca:

Nu. Nu este prevazut. Nu am discutat chestiunea aceasta aseara.

Reporter:

Mai cresc salariile in sanatate, de exemplu, pentru ca acolo sunt bugetari care nu au ajuns la nivelul grilei de anul trecut?

Nicolae Ciuca:

Sunt mai multi bugetari. Cand discutam de grila, trebuie sa tinem cont ca este vorba de Legea 153 si sunt mai multe categorii socio-profesionale care nu au ajuns la prevederile din grila.

Reporter:

Vor mai ajunge anul acesta?

Nicolae Ciuca:

In functie de buget, vom lua decizii.

Reporter:

Marirea taxelor si impozitelor locale. Credeti ca oamenii ar putea face fata unui nou val de majorari?

Nicolae Ciuca:

Acum, fiecare primar este indrituit cu responsabilitatea sa analizeze, sa discute cu comunitatea si sa ia decizia. Nu-i stabilim noi de la nivelul guvernului ce trebuie sa faca la nivelul autoritatii locale.

Reporter:

Cum raspundeti acelor primari care spun ca aceasta reducere de cheltuieli bugetare /.../ proiectelor europene si investitiilor?

Nicolae Ciuca:

Nici nu se pune problema. Indiferent care vor fi masurile pe care le vom lua la nivel guvernamental, proiectele care sunt in derulare atat prin fondurile din PNRR, prin fondurile europene de coeziune, prin Banca Mondiala sau alte programe internationale, se vor derula fara niciun fel de limitare.

Reporter:

Gaura de 20 de miliarde de euro.

Nicolae Ciuca:

Nu a fost vorba niciodata de o asemenea suma.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani