Grid star
eveniment

EXPERTUL IMOBILAR, SFATURI PENTRU ROMANI – Adrian Ciorita vrea curatenie in domeniu. Iata ce trebuie sa stiti

Adrian Ciorita (foto), expert Real Estate cu experinta in domeniu de peste 15 ani, NLP Coach & Formator de continut educational in domeniul imobiliarelor, face precizari importante despre domeniul imobiliar.

Potrivit lui Ciorita, citat de wall-street.ro, se estimeaza faptul ca aproximativ 30% din agentii imobiliari actuali vor ramane fara loc de munca in viitor.

"Eu cred ca numarul va fi mult mai mare, peste 50%. Este nevoie sa curatam aceasta profesie de oamenii incompetenti, falsi si neprofesionisti. Acum cand apelezi la un agent imobiliar e ca si cum ai juca ruleta ruseasa. Speri ca agentul imobiliar sa-si faca treaba, dar nu stii exact cand, cum si prin ce metode. Lucrurile trebuie sa se schimbe”.

Adrian Ciorita vine si cu sfaturi pentru romanii. Astfel, apelarea la un agent imobiliar incompetent poate avea consecinte negative semnificative pentru vanzatorul unei proprietati, inclusiv.

Iata sfaturile experturile in imobiliare si materialul wall-street:

"Domeniul imobiliar este o componenta majora a economiei si societatii si joaca un rol esential in crearea stabilitatii financiare si a prosperitatii pentru indivizi, familii si afaceri deopotriva. Gasirea proprietatii potrivite pentru cumparare sau inchiriere este o decizie cruciala care necesita o analiza atenta. In consecinta, furnizorii de servicii imobiliare trebuie sa demonstreze un nivel ridicat de profesionalism pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Un studiu realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a descoperit ca in tarile in curs de dezvoltare, fiecare an suplimentar de educatie pentru o persoana poate creste venitul lor cu o medie de 10%.

Astfel, profesionistul pe care il alegem sa ne reprezinte interesele medicale, de nutritie, de fitness, interesele de business, de cariera sau interesele de familie ne accelereaza cresterea profesionala, personala sau financiara.

Pentru accelerarea aceluiasi succes militeaza si noua propunere de lege in domeniul imobiliar, unde majoritatea agentilor sunt, in acest moment, extrem de nepregatiti si , creand astfel un deserviciu clientului final.

Eliminarea anunturilor duplicate, acuratetea datelor despre proprietate, claritatea detaliilor cu privire la drepturile si obligatiile tuturor partilor legate de tranzactiile imobiliare, practicile neloiale si chiar furtul de proprietate intelectuala - acestea sunt cateva dintre schimbarile esentiale de care domeniul imobiliar are urgenta nevoie in prezent.

Intermedierea imobiliara

Astfel ca propunerea legislativa privind organizarea activitatii de intermediere imobiliara, initiata de un numar semnificativ de parlamentari din circumscriptii electorale din intreaga tara, depusa la Camera Deputatilor si inregistrata la Senatul Romaniei pentru dezbatere a venit ca o gura de aer proaspat pentru totii agentii imobiliari si companiile din domeniu care isi exercita activitatea cu etica si profesionalism.

Potrivit lui Adrian Ciorita, Expert Real Estate cu experinta in domeniu de peste 15 ani, NLP Coach & Formator de continut educational in domeniul imobiliarelor :

‘Se estimeaza faptul ca aproximativ 30% din agentii imobiliari actuali vor ramane fara loc de munca in viitor. Eu cred ca numarul va fi mult mai mare, peste 50%. Este nevoie sa curatam aceasta profesie de oamenii incompetenti, falsi si neprofesionisti. Acum cand apelezi la un agent imobiliar e ca si cum ai juca ruleta ruseasa. Speri ca agentul imobiliar sa-si faca treaba, dar nu stii exact cand, cum si prin ce metode. Lucrurile trebuie sa se schimbe’, afirma Adrian Ciorita.

Schimbari pozitive

Odata cu adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, legea va aduce schimbari pozitive semnificative in piata imobiliara din Romania. Principalele noutati legislative din propunere vizeaza:

• Reglementarea unei noi profesii liberale, cea de intermediar imobiliar, care va putea fi exercitata atat de persoane fizice (agent imobiliar), cat si de persoane juridice (agentii imobiliare);

• Definirea activitatilor profesionale specifice intermediarului imobiliar, precum si a rolurilor pe care acesta le poate avea in cadrul unei tranzactii imobiliare (intermediar exclusiv sau intermediar de tranzactie);

• Statuarea la nivel de principiu a obligativitatii exercitarii activitatii profesionale exclusiv in baza unui contract cu clientul, incheiat in forma scrisa;

• Infiintarea Registrului Electronic National al Intermediarilor Imobiliari (RENII), ca mijloc transparent de evidenta in care toti agentii imobiliari sunt obligati sa se inscrie pentru a putea profesa;

• Conditionarea accesului in profesie de efectuarea unui curs de formare profesionala initiala cu o durata 180 de ore, dintre care cel putin 60 de ore de practica, precum si conditionarea reatestarii agentilor imobiliari la un interval de 3 ani de efectuare a formarii profesionale continue;

• Instituirea regulii potrivit careia activitatile profesionale specifice de intermediere imobiliara pot fi desfasurate doar dupa obtinerea Autorizatiei de agent imobiliar si inscrierea in RENII;

• Obligativitatea asigurarii de raspundere civila profesionala a intermediarilor imobiliari.

Agenti incompetenti

Intrebat care sunt consecintele cele mai grave ale lipsei unei reglementari clare actuale in domeniul imobiliar, Adrian Ciorata a facut trimitere la numarul extrem de mare de agenti imobiliari incompetenti care nu fac cinste acestei profesii.

De exemplu apelarea la un agent imobiliar incompetent poate avea consecinte negative semnificative pentru vanzatorul unei proprietati, inclusiv:

• Proprietarul poate pierde la pret: Un agent imobiliar incompetent poate fi incapabil sa identifice pretul corect al proprietatii sau prin lipsa abilitatilor de negociere, poate duce la un pret de vanzare prea mic si pierderea unor bani importanti pentru vanzator.

• Propriatarul poate pierde timp: Un agent imobiliar incompetent poate fi incapabil sa gaseasca cumparatori potentiali sau sa organizeze o strategie de marketing adecvata, ceea ce poate duce la un timp de vanzare prelungit si la costuri suplimentare de intretinere a proprietatii.

• Proprietarul poate pierde imagine si reputatie: Un agent imobiliar incompetent poate comite erori sau poate actiona intr-un mod neetic, ceea ce poate afecta imaginea si reputatia proprietatii si a vanzatorului.

• Proprietarul poate pierde oportunitati de vanzare: Un agent imobiliar incompetent poate sa nu fie capabil sa identifice potentiali cumparatori sau sa comunice eficient cu acestia, ceea ce poate duce la pierderea unor oportunitati importante de vanzare.

Se cer schimbari

Conform lui Adrian Ciorita, anul 2023 trebuie sa aduca un alt tip de agent imobiliar, o schimbare de mindset si alta abordare, atat a agentului, ca individ cat si a agentiei imobiliare, iar calitatile unui agent imobiliar profesionist trebuie sa includa:

Competenta tehnica: Un agent imobiliar de succes trebuie sa fie foarte bine pregatit din punct de vedere tehnic in ceea ce priveste piata imobiliara, sa fie la curent cu ultimele tendinte, sa realizeze analize de piata foarte bine documentate si argumentate pentru a propune clientilor sai cele mai corecte preturi pentru proprietati, economisind astfel timp si bani.

• Orientare catre client: Un agent imobiliar de succes ar trebui sa fie axat pe nevoile si cerintele clientilor sai, sa fie dispus sa asculte si sa inteleaga nevoile si dorintele acestora si sa isi ajusteze serviciile in consecinta.

• Competente avansate de marketing: In era digitala in care traim, un agent imobiliar de succes trebuie sa fie capabil sa utilizeze cu succes tehnologia si sa isi adapteze strategiile de marketing la noile platforme si instrumente digitale disponibile, sa genereze o expunere uriasa pentru clientii sai, rezolvandu-le astfel provocarile imobiliare intr-un termen cat mai scurt si usor.

• Etica si integritate: Un agent imobiliar de succes trebuie sa fie etic si integru in toate interactiunile cu clientii, cu alti profesionisti din industria imobiliara si cu publicul larg. Sa nu promoveze proprietati fara acordul proprietarului, sa ofere informatii exact, clare, si sa NU incaseze comision din ambele parti, o practica lipsita de etica, dar foarte des intalnita!

• Abilitati de gestionare a timpului: Un agent imobiliar de succes trebuie sa fie capabil sa isi gestioneze timpul eficient si sa fie organizat in activitatile sale zilnice. Aceasta inseamna ca trebuie sa fie capabil sa se concentreze asupra celor mai importante sarcini si sa isi aloce timpul in mod eficient pentru a-si atinge obiectivele.

• Flexibilitate si adaptabilitate: Un agent imobiliar de succes trebuie sa fie flexibil si adaptabil la schimbarile din piata imobiliara, la schimbarile de strategie si la modificarile in cerintele clientilor. Aceasta implica abilitatea de a se adapta rapid la noile conditii si de a face schimbari rapide pentru a raspunde noilor cerinte.

• Abilitati de comunicare si de negociere: Un agent imobiliar de succes trebuie sa aiba abilitati excelente de comunicare si de negociere pentru a putea stabili relatii solide cu clientii si cu alti profesionisti din industria imobiliara. Acest lucru e nevoie sa includa abilitati de ascultare activa, prezentare si persuasiune. Acesta este motivul pentru care Adrian Ciorita a urmat cursuri specializate de NLP pe care le considera un diferentiator personal extrem de puternic pe piata de profil.

Piata imobiliara

In absenta unei legi a agentului imobiliar si in prezenta unui numar mare de agenti imobiliari incompetenti, piata imobiliara a fost afectata in mai multe moduri.

Primul efect a fost o scadere a increderii clientilor in agentii imobiliari, ceea ce a dus la o scadere a cererii pentru serviciile lor.

De asemenea, absenta unei legi a agentului imobiliar a dus la o crestere a numarului de practici neloiale sau frauduloase in industrie. Agentii imobiliari incompetenti au avut libertatea de a oferi servicii slabe, de a nu oferi informatii complete sau corecte, ceea ce a condus de multe ori la o crestere a litigiilor si a conflictelor in tranzactiile imobiliare.

In concluzie, lipsa unei legi a agentului imobiliar si prezenta unui numar mare de agenti imobiliari incompetenti pot avea un impact negativ asupra pietei imobiliare, dar mai ales asupra proprietarilor care doresc sa vanda repede, usor si la un pret corect. Prin urmare, reglementarea si supravegherea industriei de catre autoritatile competente ar fi esentiale pentru protejarea intereselor clientilor si mentinerea integritatii pietei imobiliare.

Potrivit lui Adrian Ciorita: Romania trebuie sa adopte reglementari pentru industria de consultanta imobiliara, astfel incat sa poata ajunge din urma alte piete occidentale. Pentru aceasta, ar trebui dezvoltat un model axat pe reprezentarea exclusiv a unei singure parti in tranzactie, precum si asociatii si retele puternice. Acest lucru ar contribui la asigurarea cresterii si dezvoltarii pietei”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani