Grid star
eveniment

ELIMINAREA SUPRATAXARII – Avizul pozitiv a ajuns in Senat (Document)

Unda verde pentru proiectul de lege care prevede eliminarea suprataxarii PFA-urilor, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale. Consiliul Economic si Social a avizat favorabil initiativa legislativa.

Legea aflata in Senat propune revenirea la modul de calcul al contributiilor sociale obligatorii aplicat in 2022, inainte de a fi facute modificarile.

Potrivit proiectului, se cere ca:

-baza de calcul a contributiilor sociale CAS (contributie la pensie) sa fie de 12 salarii minime brute pe tara;

-baza de calcul a contributiilor sociale de sanatate (CASS) sa fie de 12 salarii minime brute pe tara.

In expunerea de motive se arata ca Ordonanta Guvernului 16/2022 a adus o serie de schimbari de regim fiscal ce presupun o taxare mai mare pentru veniturile realizate de Persoanele Fizice Autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF).

Pana la 1 ianuarie 2023, taxarea veniturilor era realizata la un plafon maxim de 12 de salarii minime brute pe tara, dupa cum urmeaza:

-baza de calcul a contributiilor sociale CAS (contributie la pensie) era de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea peste 12 de salarii minime brute pe tara;

-baza de calcul a contributiilor sociale de sanatate (CASS) era de 12 salarii minime brute pe tara.

​ Taxarea veniturilor

Prin OUG 16/2022 au fost introduse noi plafoane pentru taxarea veniturilor PFA, II si IF, iar bazele de calcul s-au modificat semnificativ:

-baza de calcul a contributiilor sociale CAS (contributie la pensie) este de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

-24 de salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe tara;

-baza de calcul a contributiilor sociale de sanatate (CASS): 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

-12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

-24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

​ Fara noi taxe

"Necesitatea interventiei legislative este justificata atat de greutatile economice pe care romanii le intampina de mai bine de un an de zile, cu preturi record pentru combustibili, curent electric, gaze naturale dar si la alimentele de baza, si cu un nivel al inflatiei care a ajuns in cursul anului 2023 la peste 15%.

Unul dintre principiile sanatoase ale economiei este ca statul nu trebuie sa mareasca taxele sau sa impuna noi taxe in perioadele de criza economica, deoarece acest fenomen duce la saracirea si impovararea oamenilor care lucreaza in economia reala. Prevederile Ordonantei Guvernului 16/2022 cu privire la modul de calcul al contributiilor sociale obligatorii contravin acestui principiu. Ca atare, actuala propunere legislativa propune revenirea la modul de calcul al contributiilor sociale obligatorii aplicat pentru veniturile realizate de PFA/II/IF in 2022. Impozitul pe venit de 10% ramane neschimbat”, se mai arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul de lege

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani