Grid star
eveniment

SUCCESUL LUI IOHANNIS NU E CHIAR SUCCES – Europarlamentarul Victor Negrescu spulbera reusita de 80 miliarde euro anuntata de Klaus Iohannis: “Romania pierde... Romania nu a existat in aceste negocieri... Am plecat cu traista plina de promisiuni si am veni

Realitatea este cu totul alta decat cea prezentata de presedintele Klaus Iohannis, care a anuntat ca am obtinut 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana. De fapt, Romania a pierdut, nu a castigat.

Afirmatia ii apartine europarlamentarului Victor Negrescu (foto), acesta explicand ca Romania va beneficia de mai putini bani, mai ales in termen de granturi, decat formula initiala discutata de liderii europeni. Intr-o ampla analiza facuta marti, 21 iulie 2020, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Negrescu constata ca Romania nu a existat in negocierile de la Bruxelles, nu a avut o agenda clara si a primit mai putin decat formulele matematice sau cat ne trebuia daca ne uitam la necesitatile reale ale tarii noastre, decalajele de dezvoltare si impactul crizei COVID-19. “Pentru a da informatia completa, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, si din imprumuturi, nu doar din granturi. Atat in termeni de sume, cat si prin conditiile impuse tarilor beneficiare, Romania pierde fata de ce se obtinuse, obiectiv, prin formulele aplicate de institutiile europene”, precizeaza Victor Negrescu.

De asemenea, prezinta si ce au obtinut alte state UE, in comparatie cu Romania. Spre exemplu:

-Olanda, Austria, Suedia si Danemarca au obtinut scaderea granturilor;

-Cehia, Germania, Slovenia, Belgia, Cipru si Finalanda au obtinut alocari preferentiale suplimentare din fondurile de coeziune;

-Danemarca, Germania, Olanda, Austria si Suedia au obtinut reduceri de la plata contributiei la bugetul european;

-Ungaria a obtinut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept;

-Spania si Italia au obtinut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni;

-Polonia si Cehia au obtinut un posibil acces la Fondul de Tranzitie Ecologic fara sa isi asume angajamentul privind zero emisii in 2050;

-Olanda a obtinut cresterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%.

Redam analiza europarlamentarului PSD Victor Negrescu:

“Fata de propunerea initiala a Comisiei Europene si a Parlamentului European, cetatenii europeni si Romania pierd prin decizia luata astazi de Consiliul European privind bugetul european. Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substantial sumele propuse initial pentru dezvoltarea rurala, cercetare, sanatate sau digitalizare ceea conduce la mai putini bani, mai ales in termeni de granturi, pentru Romania fata de formula initiala. Planul de relansare, ambitios in conceptie, are astazi mai putine granturi decat in propunerea aprobata de Parlamentul European.

Practic, Romania nu a existat in aceste negocieri, nu a avut o agenda clara si a obtinut mai putin decat formulele matematice sau cat ne trebuia daca ne uitam la necesitatile reale ale tarii noastre, decalajele de dezvoltare si impactul crizei COVID-19. Pentru a da informatia completa, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, si din imprumuturi, nu doar din granturi. Atat in termeni de sume, cat si prin conditiile impuse tarilor beneficiare, Romania pierde fata de ce se obtinuse, obiectiv, prin formulele aplicate de institutiile europene.

Ce trebuia sa primeasca Romania si nu a obtinut echipa de negociere:

-minim 50 de miliarde granturi in viitorul buget european (fara planul de relansare)

-din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde in granturi in planul de relansare (acum avem multe imprumuturi)

-cresterea sumei alocate raportandu-ne la noul val de imbolnaviri de COVID din Romania

-regula N+3 aplicata planului de relansare

-mai putine conditionalitati pentru a folosi banii mai usor si in zonele de interes

-sa nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar in alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla in situatia Schengen

-alocarea pe anvelope nationale a programelor administrate de Comisia Europeana

-un buget european consistent pentru sanatate care sa ajute Romania

-un buget mai mare pentru dezvoltarea rurala dat fiind faptul ca a fost un program de succes in Romania iar necesarul este inca foarte mare

-fara resurse proprii care sa coste prea mult Romania

Si lista continua. Evident ca auzim deja altceva de la reprezentantii Romaniei.

Tara noastra are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru Romania dar nu au facut parte din echipa de negociere, tinuta la secret. Nici macar oamenii din Reprezentanta Permanenta sau expertii din tara pregatiti pentru Presedintia Consiliului UE, care stiu bugetul european, nu au fost implicati. Sunt trist pentru Romania si dezamagit ca in ciuda apelurilor mele publice pentru un efort national, pur si simplu, s-a preferat adoptarea unei pozitionari politice gresite. Credeti-ma ca nu am nimic de impartit cu nimeni, preferam doar ca Romania sa obtina ce trebuie. stiu ca puteam mai mult.

Mai exact, asa cum am estimat in articolul postat in urma cu cateva zile, am plecat cu traista plina de promisiuni si am venit cu ea goala. Romania nu a existat. Rarele aparitii ale reprezentantului Romaniei au fost alaturi de premierul controversat si contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influenta Romaniei sub conducerea dreptei care tot se lauda in ultimii ani cu prieteniile sale in Europa. De fapt, aceste prietenii nu exista. Au fost doar poze de campanie. Nu trebuie sa ma credeti pe mine, puteti sa cititi postarile LIVE de la Consiliul European ale Politico (https://www.politico.eu/…/eu-european-council-summit-live-…/).

Ce au obtinut alte state:

Olanda, Austria, Suedia si Danemarca au obtinut scaderea granturilor

Alocari preferentiale suplimentare pentru anumite tari din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 de milioane pentru Germania, 300M de milioane pentru Slovenia, 200M pentru Belgia, 100M pentru Cipru si 100M pentru Finlanda

5 tari au obtinut reduceri de la plata contributiei la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)

Ungaria a obtinut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept
Spania si Italia au obtinut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni

Germania a obtinut consensul la primul Consiliu din presedintia sa (asta inseamna o Presedintie la Consiliul UE de succes)

Macron a aratat ca este un lider care livreaza si negociaza dur

Polonia si Cehia au obtinut un posibil acces la Fondul de Tranzitie Ecologic fara sa isi asume angajamentul privind zero emisii in 2050

Olanda a obtinut cresterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%. Putem profita si noi daca vom invata sa le colectam.

Si lista celorlalti continua.

Uniunea Europeana reprezinta cel mai de succes proiect la nivel mondial. Planul de relansare economica este istoric prin faptul ca ne imprumutam impreuna, dar este mai putin ambitios decat forma sa initiala. Parlamentul European a solicitat mai multe fonduri si a explicat de unde pot sa vina resursele. Europa putea mai mult. Este nevoie sa inceapa rapid dezbaterile privind viitorul Europei si sa reformam acest proiect pentru a-l aduce mai aproape de valorile europene comune, mai exact de cetateanul european”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani