Grid star
eveniment

ROMANIA POATE REINTRODUCE AJUTORUL PENTRU COMPANII – Comisia Europeana arata ca se pot acorda subventii directe

Comisia Europeana aproba reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de Romania pentru sprijinirea societatilor in contextul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, inclusiv cresterea aferenta a bugetului.

Comisia Europeana a stabilit ca reintroducerea unei scheme de ajutoare acordate de Romania pentru a sprijini societatile in contextul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei este conforma cu Cadrul temporar de criza. Schema constituie o reintroducere a unei masuri pe care Comisia a aprobat-o initial in septembrie 2022 si care a expirat la 31 decembrie 2022. In cadrul schemei, sprijinul public poate fi acordat sub forma de garantii de stat pentru noile imprumuturi acordate si subventii directe.

Modificari aduse schemei initiale

Potrivit CE, Romania a notificat o serie de modificari aduse schemei initiale, care vizeaza in principal:
-o majorare globala a bugetului cu pana la 695 de milioane euro (3,4 miliarde RON);
-reintroducerea schemei pana la 31 decembrie 2023;
-o majorare a plafoanelor maxime ale ajutoarelor pentru granturi directe, in conformitate cu cadrul temporar de criza modificat la 28 octombrie 2022. Schema reintrodusa are drept obiectiv sa le asigure societatilor afectate de perturbarea economiei cauzata de actuala criza geopolitica posibilitatea de a avea acces in continuare la lichiditati suficiente.

Sumele alocate

Comisia a constatat ca schema Romaniei, in forma in care a fost reintrodusa, este in continuare conforma cu conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. Ajutoarele vor acoperi garantiile pentru imprumuturi cu o anumita scadenta si o valoare limitata, iar primele de garantare respecta nivelurile minime stabilite in cadrul temporar de criza.
In ceea ce priveste granturile directe, ajutoarele nu vor depasi 250.000 euro pentru fiecare beneficiar care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 300.000 euro pentru fiecare beneficiar care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii si 2 milioane euro pentru fiecare beneficiar din celelalte sectoare ale economiei. Sprijinul in cadrul schemei va fi acordat pana cel tarziu la 31 decembrie 2023.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani